Proračun za OI u Tokiju smanjen na 17 milijardi dolara

Organizatori olimpijskih igara u Tokiju 2020. otkrili su u srijedu da su smanjili proračun Igara na 17 milijardi dolara nakon što su se našli na udaru kritika zbog napuhavanja troškova.

Do smanjenja je došlo nakon brojnih upozorenja da bi troškovi Igara 2020. godine mogli narasti čak do 30 milijardi dolara.

Šef organizacijskog odbora Toshiro Muto kazao je da bi se proračun za cijele Igre mogao kretati između 1.6 i 1.8 trilijuna jena, što je između 15 i 16.8 milijardi dolara.

Za usporedbu, proračun Igara koje su u kolovozu održane u Rio de Janeiru iznosio je 12 milijardi dolara, dok je proračun za Igre u Londonu 2012. bio 8.8 milijardi funti, odnosno 13.7 milijardi dolara.

Iznos proračuna otkiven u srijedu, najkompletniji proračun za OI u Tokiju do sada, rezultat je smanjivanja troškova za neka natjecanja.

Guvernerka Tokija Yuriko Koike, koja je izabrana na tu poziciju ove godine, nakon što je obećala smanjenje troškova, izjavila je da će razmatranjem lokacija za natjecanja u kanjaku i kanuu, plivanju te odbojci biti ušteđeno oko četiri milijarde dolara.

Njezin prijedlog da se natjecanja u kanuu održavaju 400 kilometara sjeverno od Tokija, u prefekturi Miyagi, inače najviše pogođenoj tsunamijem 2011. godine, odbačen je kao preskup, pa je ona pristala da ta natjecanja ostanu u Tokiju i da se za njih izgradi potrebna infrastuktura sa smanjenim troškovima.

Tokio će također izgraditi novi vodeni centar s 15,000 sjedala, manji i jeftiniji od originalnog plana za izgradnju centra s 20,000 sjedala, a prošli tjedan Koike je objavila da će i natjecanja u odbojci ostati u glavnom gradu te da će dvorana potrebna za to biti izgrađena s manjim troškovima.