Rusija zbog dopinga ostala bez SP-a u bobu i sanjkanju

Svjetsko prvenstvo u bobu i sanjkanju kojem je od 15. do 27. veljače sljedeće godine domaćin trebao biti ruski Soči, bit će održano na drugoj, zasada nepoznatoj lokaciji, odlučila je Međunarodna federacija boba i sanjkanja (IBSF), a tu odluku pozdravio Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

MOO pozdravlja odluku IBSF-a koja je donešena u skladu s preporukama sa Skupštine i Izvršnog odbora MOO-a, izjavio je glasnogovornik Međunarodnog olimpijskog odbora.

IBSF je pohvalio napore Ruske bob federacije u pripremama za održavanje prvenstva, ali je istaknuto kako u sadašnjoj klimi ne bi bilo moguće u Rusiji organizirati natjecanje koje bi bilo dovoljno cijenjeno. Čelnici IBSF-a argumentirali su svoju odluku željom da svim sportašima i trenerima omoguće sudjelovanje na natjecanju na kojem će fokus biti na sportskim dometima, a ne na optužbama i raspravama, bez obzira jesu li one opravdane ili ne.

Iz Ruske bob federacije pokazali su razumijevanje za odluku krovne organizacije.

U ovoj situaciji IBSF se našao pred mogućim masovnim bojkotom. Nastale okolnosti onemogućuju donošenje dobrih odluka pa je izabrano manje od dva zla, stoji u priopćenju Ruske bob federacije.

Unatoč preporuci MOO-a da se Rusiji onemogući organiziranje velikih sportskih priredbi, ona se i dalje održavaju. Među prvima koja bi se trebala dogoditi početkom 2017. godine su natjecanja Svjetskog kupa u nordijskom skijanju i biatlonu.