Okrugli stol o medijskoj podzastupljenosti žena u sportu

Agencija za elektroničke medije organizirala je u srijedu Okrugli stol na temu Rodna ravnopravnost u medijima na kojem je istaknuto da je u medijskom praćenju muški sport zastupljen s 90 posto, dok je kod  vrednovanja uspjeha žena uočljivo robovanje rodnim stereotipima.

Zastupljenost žena u medijskom prostoru nije sporedna nego bitna tema.  Rezultati medijskog praćenja nisu sjajni i to ne samo na komercijalnim televizijama i medijima već i na javnim medijima tj. HTV- u na  kojima je  muški i profesionalni sport zastupljen sa 90 posto pa onda i ne ostaje previše prostora za ženski i amaterski sport, rekla je ravnateljica Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić.

Pomoćnica ravnateljice za ravnopravnost spolova Gordana Obradović-Dragišić  napomenula je da je tema sporta i medija malo zanemarena te podsjetila na brojne međunarodne konvencije i deklaracije o rodnoj ravnopravnosti  koje je i Hrvatska potpisala, ali koje se samo djelomično poštuju.

Nismo ostvarili rezultate koje smo planirali i zato na rodnoj ravnopravnosti u sportu i društvu uopće još trebamo puno raditi,
kazala je Obradović-Dragišić .

Dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO)  Morana Paliković Gruden ocijenila je da medijsko praćenje ženskog sporta ide puževim koracima naprijed.

To treba pozorno istražiti. Stječe se dojam da se to nikoga ne tiče i da to nije naša obaveza. Kod nas nema medijskih tekstova i priloga koji bi polemizirali o toj temi, a jedan od mitova  je da diskriminacije nema jer ona nije primjerena sportu. Zato je medijska slika o ženama u sportu lažna i robuje stereotipovima i mitovima, naglasila je Paliković Gruden i kazala da je jedan od mitova kojima robujemo i taj da u sportu nema seksualnog  i drugog zlostavljanja. Podsjetila je na broje sportske rezultate hrvatskih sportašica koje su, po rezultatima na velikim sportskim natjecanjima, bila  uspješnije od muških kolega.