Više od 100 slučajeva seksualnog zlostavljanja u britanskom nogometu?

Britanski Scotland Yard istražuje 32 londonska nogometna kluba te 106 slučajeva navodnog zlostavljanja.

U pitanju je istraga nad četiri londonska premierligaša, dva kluba iz Championshipa, tri kluba iz League One i Two, a ostalo su klubovi iz nižih liga.
Policijske snage nisu željele otkriti o kojim se klubovima radi, no u elitnom razredu engleskog nogometa trenutno nastupa pet klubova iz Londona, a to su Arsenal, Chelsea, Tottenham, West Ham i Crystal Palace.
Istragu vode jedinice za seksualne delikte.

Ivan Balhatchet, jedan od šefova istrage je izjavio za medije: Sve optužbe smo ozbiljno shvatili i posebno obučeni službenici će razgovarati sa 106 osoba koje tvrde da su žrtve zlostavljanja te dodao: Policija neće komentirati navode o imenima klubova ili o broju tužbi protiv svakog kluba.

Koncem listopada Andy Woodward, bivši igrač Crewe Alexandra kojemu su danas 43 godine je otkrio medijima da je bio žrtva pedofila. Nakon njegovog priznanja više od dvadeset igrača istupilo je javno s priznanjem da ih je, dok su bili djeca, spolno zlostavljao trener ili menadžer.

Jedan od zlostavljanjih igrača Gary Johnson je u razgovoru za britanski Mirror kazao kako ga je bivši skaut i trener Chelsea Eddie Heath, koji više nije među živima, godinama seksualno zlostavljao, zbog čega mu je vodstvo kluba prošle godine platilo 50,000 funta kako bi o svemu šutio. Heath je bio glavni skaut Chelsea od 1968. i 1979. godine, a Johnson nije bio prvi koji ga je optužio za seksualno zlostavljanje. Heath je navodno mlade igrače slao u londonski klub Senrab gdje ih je zlostavljao.

Besplatni telefon za žrtve seksualnog zlostavljanja  pokrenut je nakon što su se pojavile optužbe da je bivši nogometni trener Barry Bennell, koji je radio za klubove poput Crewea, Manchester Cityja i Stoke Cityja, seksualno napadao maloljetne igrače. Do sada je zaprimljeno 860 anonimnih poziva, objavilo je Nacionalno društvo za zaštitu djece (NSPCC).

Bennell je već bio osuđen na četiri godine zatvora zbog silovanja maloljetnika za vrijeme turneje po Floridi 1994. i na devet godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja šestorice dječaka u Engleskoj 1998. Prošle je godine opet završio u zatvoru jer je seksualno napao jednog dječaka u nogometnom kampu u Macclesfieldu 1990., a sredinom studenog pojavile su se nove optužbe koje su pokrenule lavinu.