Sudionici čuvenog fotofiniša iz Rija zajedno trenirali na Novom Zelandu

Akteri čuvenog foto-finiša utrke samaca na Olimpijskim igrama u Riju, Damir Martin i Novozelanđanin Mahe Drysdale, zajedno su trenirali i družili se ovih dana na Novom Zelandu. 

Martin je na Novi Zeland došao na poziv Mahea Drysdalea da sudjeluje u utrci Billy Webb Challenge. Riječ je o  specifičnoj novozelandskoj utrci koja se održava na rijeci  Whanganui, a u čast novozelandskom veslaču Billyju Webbu, osvajaču Svjetskog prvenstva u Whanganuiju 1908. godine.

Dyrsdale i Martin su uoči Challengea zajedno trenirali, a i utkrivali su se na 500 metara, opet uz milimetarsku pobjedu Novozelanđanina.

Promovirali su na razne načine Billy Webb Challenge, a Drysdale je ponovio stav iz Rija da ne bi bio nesretan podjelom zlata s Martinom, te je propitivao ispravnost mjerenja rezultata u tisućinkama sekunde: Moramo se zapitati, gdje je granica pogreške, jesu li to centimetri ili milimetri, te s kolikom preciznošću se čamci uopće mogu postaviti na startu?  U plivanju priznaju razinu pogreške od tri centimetra u dužini bazena, zato se rezultati ne mjere na manje vremenske jedinice od stotinke sekunde.   

Na Billy Webb Chalengeu na kraju je pobijedio Nijemac Ole Naske. Jordan Parry bio je drugi, a Martin treći.


Drysdale i Martin popričali su tokom zajedničkog druženja s najmlađim novinarom u veslačkim krugovima, malim Theom.

O čemu Damir razmišlja kad se utrkuje s Maheom?

Mislim na posljednjih 10 zaveslaja u Riju, želim se vratiti i pobijediti.

Mahe, što nikad ne biste otkrili Martinu o svom treningu?

Čekaj malo, ne mogu ti otkriti tajnu. Mislim da on prilično dobro razumije što radimo ovdje zadnjih nekoliko tjedana.

Damir, kad ti je jako teško u utrci, što ti ne da da odustaneš?

Nisam posve siguran, želim proći kroz bol, jer što brže prođeš  kroz bol brže se vratiš u utrku. Zato još jače povučem kad boli, kaže Martin.

Mahe, što je tvoja majka željela za tebe kad odrasteš?

Bila je jako tužna kad sam počeo veslati, upravo sam počeo raditi kao knjigovođa, a ona nije vidjela svijetlu budućnost u veslanju. Plakala je na telefon kad sam joj rekao da sam dao otkaz da se posvetim veslanju.

Posjetio sam neke prijatelje, bio na nekim turističkim mjestima. Nisam vidio patuljke, ali prolazili smo biciklima pred mjesta gdje se nalaze da provjerimo. Malo treniram, malo sam turist, uživam.

Mahe, što je najbolje u očinstvu?

Povratak kući. Bez obzira kako si odveslao taj dan kćer te i dalje voli, zaključio je Drysdale.