Novi Atleticov stadion dobio ime Wanda Metropolitan

Novi stadion španjolskog nogometnog prvoligaša Atletico Madrida nosit će ime Wanda Metropolitan, objavili su čelnici kluba.

Atletico će na koncu ove sezone napustiti Vicente Calderon, svoj dom posljednjih 50 godina. Novi stadion nositi će ime Wanda po kineskoj kompaniji Dalian Wanda Group koja posjeduje 20 posto dionica kluba, dok je Metropolitan bilo ime stadiona na kojem je Atletico igrao do 1966. godine. Izabrali smo ime koje je spoj naše povijesti i naše budućnost, kazao je predsjednik kluba Enrique Cerezo.

Čelnici kluba su planove o preseljenju na novi stadion obznanili 2009. godine, a očekuje se kako će na otvaranju sezone 2017/18. zaigrati na novom stadion.
Dogovor o preseljenju na istok grada sklopljen je s gradskom vlastima Madrida još 2008. U prosincu 2011. počela je izgradnja stadiona na mjestu nekadašnjeg atletskog stadiona La Peineta, kapaciteta 20.000 gledatelja.  Nova stadion koštat će 270 milijuna eura, a moći će primiti 73.729 gledatelja, skoro 20,000 više nego Vicente Calderon.

Novi stadion će sadržavati solarne panele koji će grijati vodu i time smanjivati korištenje struje i plina. Također, kišnica će se koristiti kako bi navodnjavala travnjak i čistila stadion, a skupljat će se uz pomoć četiri spremnika koji zajedno mogu sadržavati 620 kubnih metara vode. Ovo će ujedno biti i prvi stadion koji sadrži samo LED svjetla koja će ugraditi kompanija Philips. To je moderna tehnologija koja ne koristi živu i traži 30 posto manje električne energije.