MOO će provjeriti uzorke svih ruskih sportaša s Igara u Sočiju

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), Thomas Bach reagirao je na objavu drugog dijela izvješća Richarda McLarena. Izjavio je da će MOO provjeriti uzorke svih ruskih sportaša koji su sudjelovali na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014.Rusko ministarstvo sporta kratkim priopćenjem opovrglo je optužbe navedene u drugom dijelu izvješća Richarda McLarena, vezane za doping ruskih sportaša.

Ministarstvo sporta pod punom odgovornošću tvrdi da ne postoje nikakvi vladini programi koje podupiru doping u sportu, navedeno je u kratkom priopćenju, u kojem stoji da će se Rusija bespogovorno nastaviti boriti protiv dopinga u sportu.
U priopćenju stoji da će se pomno istražiti svi detalji navedeni u izvješću.

Prema drugom dijelu izvješća kanadskog sportskog odvjetnika Richarda McLarena koji je u petak objavila Svjetska antidopinška agencija (WADA) više od tisuću ruskih sportaša koji su se natjecali u ljetnim, zimskim i paraolimpijskim sportovima sudjelovalo je ili je imalo koristi od prikrivanja pozitivnih dopinških testova pod okriljem države.

U tom drugom dijelu izneseno je više detalja o razrađenoj mreži dopinga uz znanje države u Rusiji. U izvješću se navodi kako je postojalo sustavno prikrivanje pozitivnih rezultata koje je dorađeno do Olimpijskih igara 2012. u Londonu, te na Svjetskom atletskom prvenstvu 2013. i na Zimskim olimpijskim igrama 2014. Sočiju i da je više od 30 sportova, uključujući i nogomet, bilo uključeno u prikrivanje pozitivnih dopinških rezultata.

U izvješću se također navodi kako je tehnika zamjene uzoraka urina korištena u Sočiju postala redovita praksa moskovskog laboratorija koji je radio s vrhunskim sportašima.

McLaren dodaje u svom izvješću da su četiri ruska osvajača zlatnih medalja iz Sočija imali uzorke urina s fiziološki nemogućim razinama soli, dok za 12 ruskih osvajača medalja postoje dokazi da su varali s bocama koje su sadržavale njihov uzorak urina.