Sve spremno za početak 49. Zlatne piruete Zagreba

Sve je spremno za početak 49. izdanja najstarijeg svjetskog natjecanja u umjetničkom klizanju, Zlatne piruete Zagreba iz ISU Challenge serije, koja će se od četvrtka do subote održati u Ledenoj dvorani Doma sportova.

U Zagrebu će nastupiti 101 sportaš iz 25 zemalja svijeta i to 22 klizača, 19 klizačica, 12 sportskih i 18 plesnih parova, a među njima i jaki hrvatski predstavnici - sportski par Lana Petranović i Antonio Souza te klizač Nicholas Vrdoljak.

Budući da smo prije dva tjedna u Varšavi ispunili norme i za Svjetsko i za Europsko prvenstvo i to u svom prvom zajedničkom nastupu, sada ćemo sigurno biti puno rasterećeniji. Uzbuđeni smo što ćemo prvi put u ovoj kombinaciji nastupiti pred domaćim navijačima, rekla je 16-godišnja Lana prije sutrašnjeg nastupa, koji je na rasporedu od 14.30.

Piruetu će u četvrtak točno u podne otvoriti plesni parovi kratkim plesom, nakon njih na led će sportski parovi, svečano otvaranje je u 18 sati, a prvi dan Piruete zatvoriti će klizačice u možda i najjačoj konkurenciji ove godine.

Imat ćemo prilike gledati veliki okršaj svjetskih i europskih prvakinja, Ruskinje Jelizavete Tuktamiševe i Talijanke Caroline Kostner koja se vraća na led nakon dvije godine, iz Amerike su stigle njihove velike zvijezde Gracie Gold i Karen Chen, u odličnoj formi je i Ruskinja Alena Leonova, mušku konkurenciju predvodi aktualni brončani olimpijac Denis Ten koji ovdje brani dvostruki naslov.

Biti će to jedno od najboljih izdanja Piruete koja se diže iz godine u godinu, kazala je predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza Morana Paliković Gruden,.

Kratki program Nicholasa Vrdoljaka na rasporedu je u petak, 9. prosinca od 12 sati.

Nastupio sam ovdje prošle godine pa mi je sada ipak lakše. Tada sam prvi put klizao u Hrvatskoj, imao sam ogromnu tremu. Sada sam ipak iskusniji, u džepu već imam i norme za dva ključna natjecanja ove sezone, Svjetsko i Europsko prvenstvo pa ovdje prije svega mogu opušteno klizati i uživati. I ove godine je konkurencija vrlo jako, ali u dobroj sam formi, vjerujem da se mogu boriti za visok plasman, poručio je Vrdoljak.

Raspored natjecanja

Četvrtak, 8. prosinca
12.00 Plesni parovi - kratki ples
14.30 Sportski parovi - kratki program
18.00 Svečano otvaranje
19.00 Klizačice - kratki program
Petak, 9. prosinca
12.00 Klizači - kratki program
15.15 Plesni parovi - slobodni ples
19.00 Klizačice - slobodni program
Subota, 10. prosinca
12.00 Sportski parovi - slobodni program
15.00 Klizači - slobodni program
20.00 Revija pobjednika