Prevc dao na dražbu pobjedničku jaknu za pomoć siromašnoj djeci

Slovenski skijaš skakač Peter Prevc dao je na humanitarnu dražbu svoju jaknu u kojoj se prošle sezone 23 puta popeo na pobjedničko postolje, a dobivena sredstva ići će u korist siromašne djece, objavio je u utorak Prevc koji je prošle godine proglašen i najuspješnijim slovenskim sportašem.

Početna cijena jakne je 720 eura, a aukcija traje do idućeg ponedjeljka u 12 sati. Dražbom dobivena sredstva bit će uplaćena zakladi "Kumstvo" koja prikuplja sredstva za djecu iz siromašnih obitelji, objavio je Prevc na svom Facebook profilu.
Lani je pred Novu godinu, također na dobrotvornoj dražbi za tu zakladu Prevc ponudio svoje pobjedničke skije, a za njih je dobio čak 45.000 eura. Sredstva je doniralo poduzeće Bauhaus koje je za skije ponudilo najviše.

U dobrotvorni projekt "Kumstvo" bilo je od 2010. kada je ta ideja zaživjela uključeno 4800 djece i 4100 donatora odnosno "kumova", a prikupljeno je ukupno 7,8 milijuna eura pomoći, izjavila je u utorak na konferenciji za novinare u Ljubljani inicijatorica zaklade Milena Štular.

Zaklada nadarenoj djeci iz siromašnih obitelji odobrava manje stipendije odnosno pomoć, kako bi se ona mogla školovati. Po završetku prošle sezone, Peter Prevc dobio je od slovenskog predsjednika Boruta Pahora zlatni orden za zasluge, najviše državno priznanje koje se dodjeljuje za iznimna životna postignuća.

Prevc (23) je najmlađi dobitnik tog odlikovanja u povijesti Slovenije. On je u prošloj sezoni osvojio uvjerljivo osvojio Svjetski kup u skijaškim skokovima, čime je ta titula nakon 18 godina opet pripala jednom Slovencu.

Prošlu je sezonu Prevc završio s rekordnih 2.303 bodova koliko do sada nije osvojio ni jedan pobjednik Svjetskog kupa u skijaškim skokovima.