Šah: Magnus Carlsen obranio naslov

S obzirom da je dvoboj standardnim tempom između aktualnog svjetskog prvaka Magnusa Carlsena i izazivača Sergeja Karjakina završen neodlučenim rezultatom, 6:6, za naslov prvaka doigravalo se ubrzanim tempom. Mini-dvoboj od četiri partije ubrzanim tempom (25 minuta po igraču za cijelu partiju uz dodatak od 10 sekundi poslije svakog odigranog poteza) rano jutros po našem vremenu završen je pobjedom Norvežanina s 3:1, tako da je Carlsen točno na svoj 26. rođendan (po njujorškom vremenu) dobio dvoboj ukupnim rezultatom 9:7.

Bila je to druga obrana titule mladog Norvežanina. Carlsen je postao svjetski prvak pobjedom nad Viswanathanom Anandom u Chennaiju 2013. godine sa 6,5:3,5, a naslov je prvi puta obranio pobijedivši Ananda u Sočiju 2014. sa 6,5:4,5.

Što se događalo u doigravanju? U prvoj partiji Karjakin je vodio bijele figure, ali u otvaranju nije uspio postići ni najmanju prednost, iako je trošio dosta više vremena. Serijom izmjena Carlsen je preveo igru u potpuno jednaku završnicu, pa je u 37. potezu sklopljen remi. Druga partija bila je vrlo uzbudljiva.

Carlsen je svoju inicijativu pretočio u osvajanje dvije figure za topa i pješaka, što je na kraju rezultiralo teškom završnicom dva lovca protiv topa sa po tri pješaka na istom krilu. No, Karjakin je uzornom igrom uspio spasiti remi.

Odluka o novom prvaku praktično je pala u trećoj partiji u kojoj je Karjakin oslabio kraljev položaj i pružio priliku suparniku da žrtvom pješaka postigne jaku inicijativu. U velikom vremenskom tjesnacu izazivač je propustio najbolju obranu, dopustio je infiltraciju crnih figura na drugi red i Carlsen je dobio u nezadrživom napadu.

U posljednjoj partiji Carlsen je snažnom kontrolom centra onemogućavao bilo kakvu protuigru suparnika. Izbjegavajući remi Karjakin je u očaju žrtvovao pješaka, pa kvalitetu da bi nekako zamutio vodu. Hladnokrvnom igrom, koja je kulminirala briljantnom žrtvom dame, Carlsen je ostvario rijetko viđenu matnu sliku i zasluženo obranio naslov prvaka.