Nedostatak goriva: Uzrok nesreće ili genijalan potez pilota?

Počela je istraga o padu čarter zrakoplova koji je prevozio momčad brazilskog prvoligaša Chapecoensea u blizini kolumbijskog grada Medellina.

U nesreći je poginula 71 osoba, a preživjelo je šest ljudi - trojica nogometaša, dva člana posade i novinar.

Igrači Chapecoensea putovali su u Kolumbiju, gdje su u srijedu trebali igrati prvu utakmicu finala južnoameričkog kupa protiv Atletico Nacionala.

Istražiteljima je posebno zanimljiva činjenica da nakon pada nije izbio požar, što ukazuje na to da je zrakoplov ostao bez goriva.

Direktor kolumbijske agencije za civilno zrakoplovstvo Alfredo Bocanegra rekao je kako su utvrđeni problemi s elektronikom, ali i da još nije isključena mogućnost kako je glavni uzrok nesreće nedostatak goriva.

Doduše, mogući razlog za to je teorija kako je pilot, kad je shvatio da je pad neizbježan, ispustio gorivo iz aviona upravo zato da se on pri udaru ne bi zapalio, a u tom slučaju preživjelih sigurno ne bi bilo.

Neposredno prije nesreće četiri zrakoplova su se približavala Medellinu, a prednost pri slijetanju dobila je letjelica kompanije Viva Colombia, koja je javila da nema dovoljno goriva.

Kako su pronađene obje crne kutije, točniji odgovori trebali bi biti poznati uskoro.