Nema predaje! Chapecoensea će igrati u prvoj ligi sljedeće godine

Dopredsjednik brazilskog nogometnog prvoligaša Chapecoensea, koji je izgubio gotovo čitavu prvu momčad u zrakoplovnoj nesreći u Kolumbiji u noći s poendjeljka na utorak,  izjavio je kako je odlučan u namjeri vratiti klub na noge nakon ove tragedije i kako će Chapecoense sljedeće godine sigurno igrati u prvoj ligi.

Restrukturirat ćemo klub, dovesti nove igrače, te uz mnoge sastanke i puno strpljenja ponovno zaigrati u brazilskom prvenstvu, kazao je Ivan Tozzo za brazilski internetski portal Globoesporte.

U nesreći je poginula 71 osoba, dok je preživjelo šestero putnika. Preživjela su trojica nogometaša, braniči Alan Ruschel i Helio Hermito Zambier Neto te pričuvni vratar Jakson Follman.Igrači Chapecoensea putovali su u Kolumbiju gdje su u srijedu trebali igrati prvu utakmicu finala južnoameričkog kupa protiv Atletico Nacionala.

Čelnici Atletico Nacionala zatražili su od Južnoameričke nogometne federacije (CONMEBOL) da naslov pobjednika dodijeli Chapecoenseu.

Predložili smo CONMEBOL-u da naslov prvaka dodijeli našim suparnicima. To je najmanje što možemo učiniti za naše brazilske prijatelje, poručili su iz Atletica.

Brazilski prvoligaši odlučili su ponuditi neke svoje igrače na posudbu Chapocoenseu, a ujedno su i predložili Brazilskoj nogometnoj konfederaciji (CBF) da Chapocoense u sljedeće tri sezone ne može ispasti iz prve lige bez obzira na plasman.

To je minimalna gesta solidarnosti koju možemo ponuditi kako bi se oporavila ova institucija i dio brazilskog nogometa koji je danas izgubljen, stoji u priopćenju.

Chapecoense je klub iz grada Chapeca u južnobrazilskoj provinciji Santa Catarina, koji je osnovan 1973. godine spajanjem klubova Atletico i Independente. U najjaču brazilsku ligu Chapecoense ili Veliki zeleni, kako im je bio nadimak, ulazi 2014. godine, a već u trećoj godini u brazilskoj Seriji A ostvaruju najveći uspjeh - plasman u finale južnoameričkog kupa, što je južnomerički ekvivalent Europske lige, dok su u prvenstvu kolo prije kraja držali visoko deveto mjesto.