Tragičan kraj "zelenih" iz Chapeca: Preživjela dvojica nogometaša

Cijeli svijet oplakuje sudbinu brazilskog nogometnog prvoligaša Chapecoensea čiji se zrakoplov srušio u Kolumbiji, gdje su u srijedu trebali igrati prvu utakmicu finala južnoameričkog kupa protiv kolumbijskog Atletico Nacionala.

U nesreći je poginulo 75 osoba, a od šestorice preživjela su samo dvojica nogometaša - Luciano Ruschel i Jacson Ragnar Follmann, dok je vratar Marcos Danilo Padilha preminuo na putu prema bolnici. Chapecoense je klub iz grada Chapeca u južnobrazilskoj provinciji Santa Catarina, koji je osnovan 1973. godine spajanjem klubova Atletico i Independente. U najjaču brazilsku ligu Chapecoense ili "Veliki zeleni", kako im je bio nadimak, ulazi 2014. godine, a već u trećoj godini u brazilskoj Seriji A ostvaruju najveći uspjeh - plasman u finale južnoameričkog kupa, što je južnomerički ekvivalent Europske lige, dok su u prvenstvu kolo prije kraja držali visoko deveto mjesto.Na putu prema finalu eliminirali su brazilsku Cuiabu (0:1, 3:1), argentinski Independiente boljim izvođenjem penala (0:0, 0:0, 5:4), kolumbijski Junior (0:1, 3:1) u četvrtfinalu te argentinski klub San Lorenzo (1:1, 0:0) u polufinalu. U svim tim susretima bili su autsajderi jer u njihovoj momčadi nije bilo zvijezda ni skupo plaćenih igrača.


U momčadi su igrali samo Brazilci, osim argentinskog napadača Alejandra Martinuccia, a najpoznatiji igrač bio je 35-godišnji kapetan Cleber Santana, koji je od 2007. do 2010. godine igrao za Atletico Madrid. I trener kluba Caio Junior bio je iskusan jer je vodio neke od najpoznatijih brazilskih klubova poput Botafoga, Flamenga i Palmeirasa.