U Brazilu tri dana žalosti, nogometni svijet u šoku

Pad zrakoplova koji je prevozio momčad brazilskog Chapecoensa u blizini Medellina izazvao je šok u Brazilu, ali i u cijelom svijetu.

Brazilski predsjednik Michael Temer proglasio je tri dana žalosti zbog nesreće u kojoj je poginula praktički cijela prva momčad kluba koji je sutra trebao sudjelovati u finalu Cope Sudamericana, a ta utakmica je, naravno otkazana.


Neslužbene informacije govore da je jedan od, prema prvim izvještajima, trojice preživjelih nogometaša, vratar Danilo, u međuvremenu preminuo u bolnici.

Reutersov fotograf je s mjesta nesreće izvijestio kako je vidio desetine tijela prekrivene plahtama, te da je 30-ak spasilaca i policajaca još aktivno na mjestu udesa.

Zrakoplov venezuelanske kompanije Lamia je tipa British Aerospace 146, pa na mjesto pada dolaze i britanski stručnjaci.

Nakon vijesti o tragediji, navijači su se  počeli okupljati pred klupskim prostorijama. Osam nogometaša Chapecoensea nije se ukrcalo na kobni let, kao i predsjednik kluba Plínio David de Nês Filho, koji je u zadnji trenutak promijenio planove. On je razgovarao s novinarima u brazilskom jutarnjem showu Brazilski doručak, gdje je kroz suze rekao: Na tom letu bili su mi dugogodišnji prijatelji. Nije to bila samo profesionalna skupina, bila je to obitelj, skupina prijatelja. Svi su se smijeli i u porazima, imali smo sjajnu atmosferu, veliki užitak u zajedništvu. Kad sam ih jučer ujutro došao pozdraviti uoči putovanja, poručili su mi da idu ostvariti naše snove. Danas je taj san nestao.Reagiraju i brojni svjetski klubovi. Real Madrid je na jutrošnjem treningu održao minutu šutnje, a klubovi iz cijelog svijeta šalju poruke podrške u Brazil.