[VIDEO] Sjećanje na Bratislavu: Put do prvog Davis Cup naslova

Prošlo je 11 godina od zadnjeg nastupa i velikog uspjeha hrvatske reprezentacije u finalu Davis Cupa, najvećeg  i najprestižnijeg teniskog natjecanja.

Taj sudbonosni susret za sve hrvatske navijače održao se od 2. do 4. prosinca 2005. godine i bio je festival svim ljubiteljima tenisa. Tog vikenda Hrvatska Davis Cup reprezentacija je u Bratislavi, u Sibamac Areni, nacionalnom tenis centru Slovačke reprezentacije uspjela iznenaditi domaćina, i tako postati 12. osvajač Davis Cup pokala u povijesti. Prva reprezentacija koja je uspjela polučiti taj rezultat, a da nije bila postavljena za nositelja.

Bila je to velika borba između dvije nacije koje nitko nije vidio u finalu, osim njih samih i koje su se grčevito borile za svaki poen. Prvo su na teren izašli Karol Kučera i Ivan Ljubičić, susret u kojem Ljubičić donosi Hrvatskoj prvi bod, pobjedom od 3:0 u setovima. Zatim su na teren izašli Dominik Hrbaty i Mario Ančić. U tom trenutku puno neizvjesniji dvoboj, ali prednost domaćeg terena i neiskustvo mladog hrvatskog tenisača su došle do izražaja. Hrbaty osvaja bod za Slovačku pobjedom 4:1 u setovima.

Drugog dana velikog finala na teren su izašli parovi Hrbaty i Michal Mertinak za Slovačku te Ljubičić i Ančić za Hrvatsku i tu su hrvatski sportaši opet došli u prednost pobjedom od 3:0 u setovima.

Prava drama odigrala se trećeg dana međusobnog dvoboja kada je hrvatski tenisač Ivan Ljubić odmjerio snage sa najboljim slovačkim tenisačem u to vrijeme, Dominikom Hrbatyjem, te kroz pet setova ipak posustao i omogućio reprezentaciji Slovačke izjednačenje.

Zadnji meč i presudni meč, kako i priliči velikom finalu, odigrao je Mario Ančić te rezolutnom pobjedom od 3:0 u setovima ostvario prvi i povijesni uspjeh Hrvatske.

Svoje viđenje tog meča mogli smo pročitati u nedavnom intervju Maria Ančića za HRT: Ivanov meč je bio pun uspona i padova, prije nego što sam izašao na teren, bila je jako teška situacija za fokusirati se. To nije nešto što se dogodi u 5 minuta, to je nešto što zamišljaš cijeli svoj život kao sportaš, zašto treniraš. Meni se otvorila ta mogućnost da mogu odlučivati o sudbini svoje ekipe. To je na kraju ipak bila ekipna pobjeda, jer smo za to radili od Portugala.