[VIDEO] Ispred Kutije Šibica spomen-ploča Iztoku Pucu

Ispred sportske dvorane Kutija Šibica u Zagrebu otkrivena je spomen-ploča velikom Iztoku Pucu, legendi hrvatskog i slovenskog rukometa, zlatnom olimpijcu i dvostrukom klupskom prvaku Europe te bivšem članu Zagreba i Celja.

Spomen-ploču otkrio je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, a inicijativu za postavljanje pokrenulo je Vijeće slovenske nacionalne manjine grada Zagreba.

Kao uvertira u najveći regionalni derbi otkrivanju spomen-ploče prisustvovale su delegacije PPD Zagreba i Celje Pivovarno Laško. Ove se momčadi večeras sastaju u dvorani Sutinska vrela u Podsusedu u dvoboju 9. kola regionalne SEHA lige.

Iztok Puc rođen je 14. rujna 1966. u Slovenj Gradecu u Sloveniji, a umro je 20. listopada 2011. na Floridi u SAD-u nakon kratke i teške bolesti.

Puc je rukometna legenda jugoslavenskog, hrvatskog i slovenskog rukometa. Najveće uspjehe u klupskom rukometu ostvario je u Zagrebu s kojim je osvojio dva naslova europskog prvaka (1992. i 1993.). Puc je bio član zlatne generacije hrvatskih rukometaša koji su se na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. okitili naslovom olimpijskih pobjednika. S hrvatskom reprezentacijom okitio se i srebrom na Svjetskom prvenstvu na Islandu 1995. te broncom na Europskom prvenstvu 1994. u Portugalu.

Puc je jedini rukometaš koji je nastupio na trima olimpijskim igrama igrajući za tri različite reprezentacije. Prije nastupa s hrvatskom reprezentacijom u Atlanti, 1988. igrao je u Seulu za jugoslavensku reprezentaciju i osvojio brončanu medalju. Na Olimpijskim igrama 2000. u Sydneyu nastupio je za Sloveniju te osvojio osmo mjesto.

Na 60. obljetnici Slovenskog rukometnog saveza izabran je za najboljega lijevog vanjskog igrača u povijesti slovenskog rukometa. Nakon završetka igračke karijere posvetio se teniskoj karijeri sina Boruta i uglavnom je bio s njim i suprugom u SAD-u.