Murray novi vladar tenisa: U izravnom okršaju nadvisio Đokovića!

Pobjednik sedmog londonskog izdanja ATP Finalsa je Andy Murray, koji je pobjedom nad Novakom Đokovićem u finalu sa 6:3, 6:4 za sat i 44 minute igre ujedno osigurao poziciju prvog tenisača svijeta na ATP ljestvici i na kraju godine! Postao je 17. tenisač u povijesti koji godinu završava kao najbolji na ljestvici.

Murrayju je to prva titula na ATP Finalsu  u karijeri. Zadnji poraz Britanac je doživio od Juana Martina Del Potra 16. rujna u Davis Cupu. Od tada nanizao je 24 pobjede.

Đoković ima pet naslova na ATP Finalsu, a danas je prvi put u karijeri izgubio u finalu ovog turnira.

Prvi set bio je izjednačen do šestog gema, kad je žestoko Đokoviću zaprijetio prvi igrač svijeta. Izvukao se tad srpski tenisač, ali u osmom gemu je pokleknuo. Murray je poveo 5:3 i  potom uvjerljivo odservirao za set.

Prvi gem drugog seta ponudio je veliku bitku. Iako je domaći tenisač poveo 15:40, Đoković je uspio spasiti tri break-lopte prije nego što je na četvrtoj pokleknuo. Kad je drugim breakom u drugoj dionici poveo s 4:1, izgledalo je da će Murray lako do pobjede, no probudio se tad Đoković i zadržao nadu.

Prvo je uzvratio oduzetim servisom za 4:2, a potom je sigurno dobio svoj servis-gem (4:3). Poveo je još u osmom gemu s 0:15 srpski tenisač nakon jedne čak 33 udarca dugačke izmjene, ali sabrao se tad Škot i uzeo servis-gem, za vodstvo 5:3.

Na servisu za set i meč poveo je ljubimac londonske publike 30:0, a tada je dvaput izmjene završavao lopticom u mreži pa je Đoković izjednačio na 30:30. Izborio je Britanac prvu meč-loptu, no prvo je za milimetar promašio as, a onda je Đoković na drugom servisu izborio 40:40. Uslijedila je druga, pa treća meč-lopta nakon što je Srbin poslao lopticu u aut, a napravio je to još jednom za pobjedu Murrayja!