OI Peking: Deset osvajača medalja dopingirano, 'pale' i Blankine suparnice

Još deset osvajača medalja s olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine palo je dopinškom testu nakon novog testiranja i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) oduzeo im je medalje.

Čak devet ih dolazi iz Rusije i bivših sovjetskih republika.

Pozitivno je bilo po troje osvajača srebrnih medalja u dizanju utega i hrvanju. Pozitivna je bila i grčka troskokašica Chrysopigi Devetzi, te ukrajinski skakač s motkom Denis Jurčenko kojima su oduzete brončane medalje.

Na novom dopinškom testiranju palo je i šest sportaša koji nisu bili među osvajačima odličja, među kojima i ruska skakačica u vis Elena Slesarenko, te njezina ukrajinska kolegica Vita Palamar.

Slesarenko je u Ateni 2004. osvojila olimpijsko zlato, a u Pekingu je bila četvrta. Kako je u listopadu ove godine vlasnica bronce iz Pekinga Ana Čičerova također, zbog dopinga ostala bez medalje, broncu je trebala dobiti Slesarenko. Međutim, zbog pozitivnog nalaza ostala je bez odličja, baš kao i Palamar koja je u Pekingu bila peta. Tako će broncu dobiti Amerikanka Chaunte Lowe koja je bila šesta.

Podsjetimo, zlato u Pekingu osvojila je Belgijanka Tia Hellebaut ispred naše Blanke Vlašić. Kako su Čičerova, Slesarenko i Palamar naknadnim testiranjem pale na dopinškom testu, broncu će sada dobiti Lowe.

Nakon novih testiranja sportaša koji su nastupili na OI u Pekingu (2008) i Londonu (2012) ukupno 40 sportaša je ostalo bez medalja.

Uzorci u laboratoriju MOO-a u Lausannei stoje pohranjeni deset godina, a MOO planira uskoro ponovno testirati uzorke sportaša i sa ZOI 2014. kojima je domaćin bio Soči.