FIFA zatvara svoj muzej nogometa u Zürichu

Muzej nogometa u Zürichu koji je FIFA otvorila prije jedva osam mjeseci zahvaljujući ulaganjima od 140 milijuna švicarskih franaka, bit će uskoro zatvoren, javlja agencija France Presse pozivajući se na izvore bliske muzeju.

Novi direktor muzeja je u utorak objavio da je FIFA odlučila zatvoriti muzej, izjavio je za AFP izvor blizak muzeju. Muzej je suočen s financijskim gubicima i zbog toga bi mogao zatvoriti svoja vrata za javnost u svibnju iduće godine.

FIFA je potvrdila da je u utorak održan sastanak između pomoćnika glavnog tajnika te organizacije Zvonimira Bobana i dijela zaposlenika muzeja, ali je demantirala informacije o skorom zatvaranju.

FIFA je osnovala radnu skupinu koja će raditi na razvitku održivog ekonomskog modela za muzej. Radna skupina procjenjuje sve opcije, posebice potpunu promjenu fizičke organizacije muzeja, stoji u FIFA-inom priopćenju.

Muzej FIFA-e u Zürichu, koji je zapravo želja bivšeg predsjednika te organizacije Seppa Blattera, otvorio je u veljači novi predsjednik svjetske nogometne organizacije Gianni Infantino, dan nakon svog izbora.

Muzej se prostire na tri kata i na 3.000 četvornih metara, za njegovu je izgradnju potrošeno 140 milijuna švicarskih franaka (128 milijuna eura), a od otvaranja ga mjesečno razgleda prosječno 11.000 posjetitelja.

Za 2016. godinu vodstvo muzeja je predviđalo da će ga obići između 130.000 i 150.000 posjetitelja godišnje, a  ta bi brojka do 2018. narasla na 250.000. Direktor muzeja Stefan Jost je napustio svoju dužnost krajem listopada nakon razilaženja oko buduće strategije muzeja nogometa, kasnije je pojasnila FIFA.