Janica Kostelić prva državna tajnica za sport

Vlada RH  imenovala je na zatvorenom dijelu sjednice najbolju hrvatsku skijašicu  svih vremena Janicu Kostelić prvom državnom tajnicom Središnjeg državnog ureda za šport te je, radi odlaska na novu dužnost, razriješena dužnosti pomoćnice ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

Prvi put u samostalnoj Hrvatskoj sport je osnivanjem samostalnog Središnjeg državnog ureda dobio zasebno mjesto u državnoj administraciji, a čast da bude prva hrvatska državna tajnica za sport pripala je četverostrukoj olimpijskoj pobjednici i najuspješnijoj alpskoj skijašici u povijesti  zimskih olimpijskih igara  Janici Kostelić.

Već i najavu formiranja samostalnog Ureda za sport pri Vladi RH pozdravili su sve glavne sportske udruge od saveza, klubova, sportaša i sportskih dužnosnika koje već godinama nastoje dobiti ili zasebno ministarstvo ili Ured za sport.

Središnji državni ured za sport osniva se radi održanja kvalitete i unaprjeđenja hrvatskoga sporta, kao i poboljšanja uvjeta za bavljenje sportom i sportskim djelatnostima.

Glavna zadaća Ureda bit će donošenje dugoročne strategije razvoja sporta, ulaganje u veći broj malih sportskih objekata, poticanje sporta u službi zdravlja, redefiniranje položaja profesionalnih i amaterskih sportskih klubova, osiguranje primjerenih tehničkih i financijskih uvjeta vrhunskim sportašima te provođenje mjera za suzbijanje nasilja na sportskim terenima.

Izmjenom zakonske regulative Vlada će, najavljuje se, ojačati financijsku odgovornost sportskih klubova i saveza, te učinkovitije urediti nadzor nad njima.

Na čelu Središnjeg državnog ureda za sport  Janica Kostelić dolazi sa mjesta pomoćnice ministra za sport u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u kojem je zaposleno 16 djelatnika.