SP 2018.: FIFA kaznila Boliviju, po tri boda za Čile i Peru

Međunarodni nogometni savez (FIFA) oduzeo je reprezentaciji Bolivije četiri boda jer je registrirao utakmice južnoameričkih kvalifikacija za SP 2018. Bolivija - Peru (2:0) i Bolivija - Čile (0:0) rezultatom 3:0 za Čileance i Peruance.

Bolivija je kažnjena jer je u tim utakmicama za njih igrao Nelson Cabrera, koji nije imao pravo nastupa budući da je igrao za Paragvaj. Branič Cabrera (33) je 2007. godine upisao jedan nastup za Paragvaj, u Boliviju je došao 2013., da bi u veljači ove godine dobio bolivijsko državljanstvo.

U obje utakmice, odigrane početkom rujna, ulazio je s klupe s pričuve, a Bolivijci su očito previdjeli pravilo FIFA-e u kojem stoji da nogometaš koji želi nastupiti za novu državu mora provesti neprekidno bar pet godina u toj zemlji.
 
FIFA je Bolivijski nogometni savez kaznila i s 12 tisuća američkih dolara.

Bolivija je s oduzeta četiri boda ostala predzadnja 9. s četiri boda, dva više od posljednje Venezuele. Vode Brazil (21), Urugvaj (20), Ekvador (17) i Kolumbija (17), a Čile je sada peti s istim brojem bodova (16) kao i šestoplasirana Argentina. Peru je ostao osmi, ali sada ima 11 bodova.  

Prve četiri reprezentacije iz Južne Amerike izravno idu na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, dok petoplasirana ekipa ide u interkontinentalno razigravanje.