Ženska reprezentacija u katama bez bronce na SP-u

Na Svjetskom prvenstvu u karateu hrvatska ženska reprezentacija u katama nije uspjela osvojiti broncu.

Reprezentacija u sastavu Vlatka Kiuk, Mihaela Petrović i Nika Jukić, izgubila je susret za brončanu medalju u ekipnom natjecanju. Bolje od naših predstavnica s 5-0 bile su Sara Battaglia, Viviana Bottaro i Michela Pezzetti iz Italije.

Talijanke su imale znatno bolju izvedbu potvrdivši status favorita, jer se radi o vrsti koja ima niz medalja s velikih natjecanja.

Mislim da je ovaj put presudilo iskustvo Talijanki, po godinama smo one i ja tu negdje, ali naša ekipa je znatno pomlađena. Mislim da smo dobro radile, borile smo se. Možda nam je nedostajalo malo strpljenja u samoj izvedbi i "bunkaiju", istaknula je najiskusnija članica ekipe Vlatka Kiuk.

Dale smo sve od sebe, trenutačno je to naš maksimum. Nažalost, još uvijek na borilištu ne pokazujemo ono što pokazujemo na treningu, ali se nadam da će to kroz godinu-dvije sjesti na svoje mjesto, pa ćemo srediti Italiju ili bilo koga drugoga, naglasila je Mihaela Petrović, a Nika Jukić dodala: Činjenica je što smo radile s Italijom, velesilom u karateu, sigurno je i to doprinijelo. Možda da je to bila neka druga zemlja, možda bi rezultat bio drugačiji...

Nije lako raditi pred punim tribinama, prvi puta na ovoj razini natjecanja. Možda one još ni ne znaju kakav su rezultat napravile, jer u proteklih 20 godina ovo je tek drugi put u katama da smo se u ženskoj konkurenciji približili medalji na Svjetskom prvenstvu, rekao je jedan od najdugovječnijih izbornika u hrvatskom sportu uopće, izbornik hrvatske reprezentacije u katama Tihomir Grgić.

Na 23. SP-u u Linzu ukupno je sudjelovalo 1166 natjecatelja iz 118 zemalja, 26 ih je osvajalo medalje, među njima je i Hrvatska.

Brončano odličje Anđela Kvesića u borbama u teškoj kategoriji (+84 kg) ukupno je 15. za hrvatski karate u povijesti svjetskih prvenstava od osamostaljenja i napredak u odnosu na Bremen prije dvije godine kada se naša izabrana vrsta sa SP-a vratila bez medalje. Posljednja muška medalja bila je ona Danila Domdjonija, koji je osvojio zlato u kategoriji do 60 kg na prvenstvu u Tokiju prije osam godina.

Najviše zlata osvojio je Japan, šest, među kojima su zlatne medalje u ekipnim katama u obje konkurencije. U ekipnim borbama najuspješniji su Iranci i Francuskinje, a najviše medalja, devet, osvojili su Francuska i Japan.