Čilić u finalu Basela, za naslov protiv Nishikorija

Na ATP turniru serije 500 u Baselu u polufinalu naš najbolji tenisač Marin Čilić pobijedio je Mischu Zvereva, 72. igrača svijeta 4:6, 7:5, 6:3. 

Čilić je do treće pobjede u isto toliko dvoboja protiv Zvereva stigao nakon što se izvukao s ruba poraza. Naime, Nijemac je dobio prvi set sa 6:4 i kod rezultata 4:4 u drugom setu imao tri vezane "break-lopte", a kod 5:5 još jednu priliku za oduzimanje servisa Čiliću.

Jedini "break" u prvome setu dogodio se u petoj igri kada je Zverev uspio vezati nekoliko dobrih poena na Čilićev servis. Naš je najbolji igrač u prvoj dionici igre ubacio čak 87 posto prvih servisa, u pet servis-gemova izgubio je samo šest poena, ali četiri su se sakupila upravo u tom jednom gemu. S druge strane, niti jednom nije uspio zaprijetiti suparnikovom početnom udarcu.

Kod 4:4 u drugom setu Čilić je upao u rupu od 0-40 iz koje se izvukao servis-winnerom, asom i sjajnim bekhendom kojim je probio Zvereva na mreži. Odličnim passingom spasio se i u 11. igri da bi potom kod svog vodstva 6:5 napokon osigurao prvu "break-loptu" u meču koju je i iskoristio još jednim passingom.

Nakon što je kod 2-2 u trećem setu izvukao još jednu "break-loptu" Zvereva, ovaj je put pomogao Nijemac svojom pogreškom, Čilić je u sljedećem gemu stigao do 0-40. No, tada je promašio jedan retern, pa onda i passing pa se Nijemac izvukao. Ipak, kod 4-3 Čilić je još jednom stigao do 0-40 s odličnim "winnerima", a tada je tu priliku i iskoristio za "break". Kada je servirao za meč naš je predstavnik bio suočen s još jednom "break-loptom" Nijemca, ali ju je spasio lijepim izlaskom na mrežu.

Ulaskom u finale Basela Čilić je povećao svoje izglede da osigura plasman na "masters" u Londonu koji će se igrati od 13. do 20. studenoga, a za koji su slobodna još dva mjesta.

U finalu igrat će protiv Japanca Kei Nishikoria koji je u drugom polufinalu svladao Luksemburžanina Gillesa Mullera sa 4:6, 7:6 (3), 6:3 spasivši dvije meč-lopte. Čilić i Nishikori dosada su se susreli 11 puta, a omjer je 7-4 u korist Japanca.