SP karate: Porazi muške i ženske reprezentacije u borbama

Hrvatska ženska reprezentacija u borbama, koja je osvojila ukupno sedam medalja na Europskim i Svjetskim prvenstvima, u promijenjenom sastavu (Bujas-Čelan, Lenard, Bebek, Hasani) oprostila se od nastavka natjecanja na SP u Linzu već u 1. kolu. Uspješnija je bila Finska s 2:0.

U prvoj borbi Ivana Bebek je povela, no ubrzo primila udarac nogom u glavu. Do kraja Bebek je samo smanjila rezultat, što je u konačnici značio poraz 4:3. Ana Lenard upustila se u riskantnu borbu hvatanja rezultata i bodovne razlike, u čemu nije uspjela. Uslijedio je uvjerljiv poraz 5:0. Pošto je već u sljedećem kolu Finska izgubila od Turske, naše su djevojke izgubile prigodu kroz repasaž izboriti susret za brončanu medalju.

Dosta rano sam povela. Htjela sam povećati razliku, medjutim dobila sam udarac nogom, što je značilo tri poena za nju. Na kraju sam uspjela smanjiti rezultat na 4-3, ali to nije bilo dovoljno za pobjedu ili neriješeni ishod, rekla je Ivana Bebek, a Ana Lenard dodala: Ivana je izgubila samo s jednim bodom razlike. Trebala sam smireno ući u meč i jednostavno raditi bod po bod i tako skupljati bodove, a ne očekivati da ću u prvih 30 sekundi sve riješiti.

Sve se jako brzo dogodilo... Finkinje su nas iznenadile i morat ćemo tražiti novu prigodu na SP za dvije godine. Vidjet ćemo koja će to ekipa pokušati konačno dotaknuti to svjetsko zlato, jedino koje nam u kolekciji nedostaje, istaknula je kapetanica ekipe Ana-Marija Bujas Čelan.

Muška reprezentacija u borbama nakon sinoćnje pobjede nad Mađarskom 2:1 nadala se povoljnom ishodu s Engleskom. Ispalo je potpuno suprotno. Alan Šurbek prvi je dvoboj uvjerljivo izgubio 3:0, Ivan Martinac je remizirao,  Anđelo Kvesić u potpunosti izjednačio rezultat pobjedom 3:0. Ivan Kvesić je minimalno izgubio 4:3, a u potrazi za pobjedom od najmanje dva boda razlike Dino Povrženić nije izbjegao poraz (0:2).

Nismo imali malo sportske sreće, nije bila na našoj strani. Nemamo koga kriviti, moramo nastaviti uporno trenirati, riječi su Ivana Martinca, a Enes Garibović je naglasio: Žao mi je u ime ekipe nakon ovog poraza. Osobno mi je žao što nisam mogao nastupiti u ovom susretu zbog ozljede. Teško nam je, imali smo velike šanse, imali smo dobar ždrijeb. Mislim da smo inače bolji od Engleza, ali danas to jednostavno nismo pokazali.

Na taj način Hrvatska nakon trećeg natjecateljskog dana SP-a u karateu u Linzu ostaje na tri susreta za brončano odličje.

Sutra će se Anđelo Kvesić u kategoriji +84 kg boriti protiv Harisa Sujkovića iz BiH, a takodjer u teškoj kategoriji (+68 kg) Maša Vidić, donedavno Martinović suprotstavit će se Iranki Hamideh Abbasli.

Žensku reprezentaciju u katama (Vlatka Kiuk, Mihaela Petrović, Nika Jukić) u nedjelju očekuje dvoboj za broncu s Italijom,

Nastupili su i sportaši s invaliditetom u kategoriji natjecatelja u invalidskim kolicima - Ivica Vuković, Miroslav Rakić i Nemanja Kojčić.

Danijel Kufner, izbornik naše para-karate reprezentacije postao je član Odbora za para-karate pri WKF-u (Svjetskoj karate federaciji).

Na 23. SP u karateu u Linzu ukupno sudjeluje 1166 natjecatelja iz 118 zemalja.

BORBE EKIPNO;
(Ž) - 1, kolo; HRVATSKA (Bujas Čelan, Lenard, Bebek, Hasani) - FINSKA (Abat, Aronen, Keinanen)                               0-2  (Bebek 3-4, Lenard 0-5)
(M) - 2. kolo: HRVATSKA (Garibović, A. Kvesić, I. Kvesić, Martinac, Povrženić, Šurbek, Živković) - ENGLESKA  (Brown, Harwey, Jewell, Kellaway, Otto, Parris, Thomas)         1-3  (Šurbek  0-3. Martinac  1-1, A. Kvesić  3-0, I. Kvesić  3-4, Povrženić  0-2)