[VIDEO] SP karate: Ženska ekipa u katama za broncu, poraz Lenard u repasažu

Hrvatska ženska ekipa u katama osigurala je borbu za broncu na Svjetskom prvenstvu u Linzu, a muška reprezentacija u katama stigla je do četvrtfinala. Ana Lenard neće u borbu za brončano odličje nakon poraza u repasažu.

Veliki pothvat ostvarila je hrvatska ženska reprezentacija u katama. Vlatka Kiuk, Mihaela Petrović i od prošle godine nova članica reprezentacije u ekipnom natjecanju Nika Jukić briljirale su u Linzu i stigle nadomak brončanom odličju. U 1. kolu svladale su Kolumbiju 5-0, a u nastavku natjecanja istim rezultatom su nadvisile i Dansku.

Očekivani je bio četvrtfinalni poraz od iznimno jake vrste Japana (5-0), a kako je Japan u polufinalu bio bolji od Italije, naše djevojke plasirale su se u repasaž. U nastupu protiv Hong Konga ponovo sjajna izvedba koju su suci nagradili pobjedom s maksimalnim rezultatom. U nedjelju će se hrvatska ženska vrsta u katama za ekipnu broncu nadmetati s Italijom.

Muška selekcija u pomlađenom sastavu (Ivan Ermenc, Ivan Glavaš, Nikola Solomun) stigla je do četvrtfinala. U 1. kolu bili su slobodni, a zatim su svladali Brazil 4-1. Reprezentacija Egipta bila je znatno iskusnija u četvrtfinalnom dvoboju i slavila s 5-0. U polufinalu su minimalno izgubili od Francuske, pa naši predstavnici nisu dobili prigodu u repasažu izboriti još jedan dvoboj za brončanu medalju.

Održano je i 1. kolo ekipnih borbi u muškoj konkurenciji. Hrvatska je pobijedila Mađarsku 2-1 (Anđelo Kvesić 0-0, Ivan Martinac 3-1, Ivan Kvesić 8-0,
Alan Šurbek 1-3, Enes Garibović 0-0) i sutra se u šesnaestini finala sastaje s Engleskom.

U repasažu kategorije do 61 kg Ana Lenard izgubila je od Slovakinje Ingrid Suchankove 3-0.

Pogledala sam semafor usred borbe. To se nikada ne radi. Mislila sam da je borba pri kraju, s obzirom na neriješeni rezultat pomislila sam da trebam postati aktivnija. Bila sam preblizu suparnice, koja je to iskoristila. Kasnije sam pokušavala preokrenuti rezultat, pogreške su se nizale i nažalost, zasluženo sam izgubila, rekla je Lenard nakon poraza.

Prije toga hrvatska predstavnica je svladala Amerikanku Ashley Hill s 5-1, Engleskinju Carlu Burkitt s 1-0 i sudačkim preglasavanjem 3-2 Kolumbijku Dianu Ramirez Gutierrez. U četvrtfinalu u dvoboju sa svjetskom prvakinjom, Egipćankom Gianom Lofty nije bilo bodova, ali je odlukom sudaca 5-0 Egipćanka otišla u polufinale, a kasnije se plasirala i u finale.

Monika Berulec u kategoriji do 50 kg ispala je u osmini finala. Pobijedila je Makedonku Saru Radičevsku 2-0, Portugalku Taniu Matos 1-0, a u borbi za četvrtfinale izgubila je od Ajle Mahmutović iz BiH sudačkom odlukom 4-1 nakon što je borba završila bez pobjednika 2-2.

Alessandra Hasani u kategoriji do 55 kg oprostila se u 1. kolu izgubivši od Čileanke Dayane Karoline Videle Toro sa 4-0.

U muškoj konkurenciji Marko Rukavina izgubio je na startu natjecanja do 60 kg od kasnijeg finaliste, Iranca Amira Mehdizadeha sa 7-0. Nije uspio ni u repasažu koji je uslijedio, ispao je od Korejca Gu Ju Keonga, premda je do završnih trenutaka vodio 3-2. Naime, u posljednjim sekundama izašao je s tatamija, što je bila četvrta opomena, koja je ujedno značila i diskvalifikaciju.

Boran Berak u kategoriji do 67 kg svladao je sudačkim preglasavanjem Latvijca Nikolaja Borovsa 3-2 (borba je završila 1-1), a u preokretu 2. kola izgubio je od Alžirca Abdelatifa Benkhaleda s 2-1.