Hrvatsko izdanje knjige "Dražen - život i ostavština košarkaškog Mozarta"

Godinu i pol nakon što je doživjela svoju američku premijeru na engleskom jeziku, u Muzeju Dražena Petrovića predstavljeno je hrvatsko izdanje knjige "Dražen - život i ostavština košarkaškog Mozarta", australskog autora Todda Spehra.

Spehra je priča o Draženu zaintrigirala sasvim slučajno, za vrijeme novinarskog zadatka u Oklahoma Cityju, a ova mu je knjiga literarni prvijenac.

Bio sam u društvu skauta koji je istaknuo sjajan šut Kevina Duranta. U naš se razgovor uključio drugi skaut koji je rekao da u NBA ligi nikada nije bilo boljeg šutera od Dražena Petrovića. Ta me konstatacija zaintrigirala i odlučio sam istražiti priču o Draženu. To je bio početak, rekao je Spehr koji je na knjizi radio tri godine te razgovarao s više od 70 ljudi koji su tijekom života i karijera dolazili u dodir s Draženom.

Nisam imao problema pronaći sugovornike, svi su željeli pričati o Draženu. Jedini koji me odbio bio je Willis Reed, glavni menadžer New Jersey Netsa iz doba kada je Dražen igrao tamo, rekavši mi da još nije prežalio Draženovu smrt, dodao je Spehr koji je sam financirao prvo izdanje knjige jer su ga pokušavali uvjeriti da priča o europskom sportašu neće imati odjeka kod američke publike: Tada mi je moja supruga rekla da su tako i Draženu govorili kako europski košarkaši neće uspjeti u NBA ligi.

U svibnju 2016. knjiga je doživjela reizdanje uz podršku jedne američke izdavačke kuće, što je bio temelj za dogovor o hrvatskom prijevodu i izdanju knjige za hrvatsko  tržište.

Za razliku od američkog izdanja, koje ima 380 stranica, 22 poglavlja koja kronološki prate život i karijeru Dražena Petrovića, od njegovih košarkaških početaka u rodnom Šibeniku pa sve do zvjezdanog statusa u NBA ligi za koji se izborio u dresu New Jersey Netsa koji danas stanuju u Brooklynu i tragične smrti na njemačkoj autocesti 7. lipnja 1993., u hrvatskom su izdanju stala na 280 stranica.

Knjiga na naše tržište dolazi sutra 22. listopada na dan kada bi Dražen Petrović, da je još među nama, proslavio 52. rođendan.