Minsk domaćin Europskih Igara 2019.

Minsk će biti domaćin Europskih igara 2019. godine, izjavio je u petak bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko na sastanku Europskih olimpijskih odbora (EOC).

Donijeli smo povijesnu odluku i 2019. godine će se ovdje okupiti europski sportaši na našim olimpijskim igrama, izjavio je ukrajinski predsjednik. Mi nismo supersila, ali pridajemo puno pozornosti sportu. Bjelorusija je spremna biti domaćim drugim Europskim igrama 2019., dodao je Lukašenko koji je i predsjednik Bjeloruskog olimpijskog odbora.

Europske igre 2019. bit će drugo izdanje tog velikog natjecanja. Prve Europske igre održane su u Bakuu u Azerbajdžanu i stajale su nekoliko milijardi dolara i pronalaženje drugog domaćina bio je težak zadatak.

Nizozemska je odustala da bude domaćin iz bojazni od prevelikih troškova, dok je druga opcija Rusija odbačena zbog velikog dopinškog skandala koji je izbio ove godine. "Suparničko" natjecanje Europska sportska prvenstva planirana su za 2018. i trebala bi se održavati u Berlinu i Glasgowu uz sudjelovanje sedam federacija, među kojima su atletska i plivačka.

Obje te europske federacije odbile su poslati svoje sportaše u Baku i vjerojatno će ponoviti to stajalište i 2019.