Na 23. SP u karateu 23 hrvatskih predstavnika

Hrvatska karate reprezentacija ovoga vikenda održat će završni dio priprema za 23. Svjetsko prvenstvo koje će se od 26. do 30. ovog mjeseca održati u austrijskom gradu Linzu.

Na SP će nastupiti 23 hrvatskih natjecatelja, još trojica u natjecanju sportaša s invaliditetom, a u Austriji se očekuje nastup više od tisuću karatista iz 118 zemalja.

Došlo je do većih promjena u našoj ženskoj ekipi za SP. Zbog poslovnih obaveza Azra Saleš i Ivona Tubić ne mogu nastupiti i s izbornikom Dragutinom Galinom odlučili smo se kako će nove članice u ekipnim borbama biti Ivana Bebek i Allesandra Hasani. Nemamo što izgubiti, idemo odraditi prvenstvo bez pritiska i mislim da se i u ovakvom sastavu možemo upustiti u borbu za medalju... Azra je tek nedavno dobila posao i nije mogla odmah dobiti slobodne dane, slično je i s Ivonom Tubić", istaknula je kapetanica ženske vrste u borbama Ana-Marija Bujas Čelan.

Članica ekipe je i Ana Lenard, koja je na ovogodišnjem EP-u Montpellieru bila jedna od najuspješnijih karatistica. S djevojkama je osvojila ekipno srebro, a u pojedinačnom nastupu u kategoriji do 61 kg  brončano odličje.

Znamo da je svatko od nas kandidat za medalju, ali da bi do tog došlo trebamo proći trnovit put i u tako žestokoj konkurenciji svaka borba bit će zapravo finalna. Nastojat ću pružiti najbolji karate što mogu, a nadam se da će me to dovesti daleko, smatra mlada Samoborka.

Maša Martinović, odnedavno Vidić na prošlom EP-u u Francuskoj u teškoj kategoriji osvojila je broncu i ovoga puta nada se vrlo dobrom rezultatu. Koliko je teško uskladiti posao i aktivno bavljenje karateom, sportom koji je postao član olimpijske obitelji, potvrđuje i njezin izostanak s konferencije za novinare u zagrebačkom hotelu Panorami zbog poslovnih obaveza.

Pripreme su bile kvalitetne i u vrlo dobrom okruženju, stoga se nadamo dobrom učinku u Austriji, istaknuo je član muške reprezentacije u borbama i sudionik natjecanja u kategoriji do 75 kg Enes Garibović.

Ivan Ermenc ima puno iskustva na velikim natjecanjima, to mu je četvrto SP za redom. Žao mi je što više nije onaj stari sastav, jer smo dugo godina trenirali zajedno svaki dan, ali vjerujem da ću ostalima prenijeti iskustvo koje sam stekao i da ćemo i ovom prigodom biti zadovoljni izvedbom, rekao je član reprezentacije u katama koja se s EP-a u Francuskoj vratila s brončanom medaljom.

I mi imamo novog člana u ekipnom dijelu, to je Nika Jukić. U tom sastavu smo bile na posljednjem EP-u koje smo tada doživjele kao svojevrsno probno natjecanje u tom sastavu. Vjerujem da smo sada i mentalno i natjecateljski znatno čvršće, riječi su naše predstavnice u katama Vlatke Kiuk.

Vjerujem da će svim našim natjecateljima SP u Linzu biti poseban izazov, osobito sad kad smo postali dio olimpijske obitelji, istaknuo je član stručnog stožera reprezentacije Esad Garibović, budući da je karate uvršten u olimpijskim program Igara u Tokiju 2020. godine.