Počeo 15. Memorijalni ultramaraton Zagreb-Vukovar

Ultramaraton Zagreb - Vukovar Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata je memorijalna utrka u kojoj će 12 atletičara u pet dionica otrčati stazu od 344 kilometara. To je najduža i najzahtjevnija utrka u ovom dijelu Europe u organizaciji Udruge dragovoljaca HOS -a i Grada Zagreba.

Organizatori navode da je ultramaraton organiziran u sjećanje na pripadnike zagrebačkog HOS-a, ali i na sve bojovnike Domovinskog rata koji su u rujnu 1991. krenuli iz Zagreba prema Vukovaru u obranu suvereniteta Republike Hrvatske. Dolazak atletičara u Vukovar očekuje se u subotu poslije 12 sati, na spomen području Ovčara.
Na Trgu siječanjskih žrtava u zagrebačkoj Kustošiji održati će se svečani start utrke. Predsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a Ivan Friščić je kao svrhu ultramaratona naveo da se ne zaborave hrvatski bojovnici koji su krenuli u pomoć opkoljenom Vukovaru.

Tehnički ministar branitelja Tomo Medved zahvalio je organizatoru Udruzi dragovoljaca HOS-a koja već 15 godina zaredom organizira ovu zahtjevnu trku. Mi u Ministarstvu branitelja podržavamo ovu, ali i druge aktivnosti koje su na tragu sjećanja na žrtvu pripadnika HOS-a i svih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote, poginuli ili umrli, ali i sjećanje na sve one koji su nestali i čije kosti i danas tražimo, poručio je Medved.
Zahvalio je svim Zagrepčanima i ostalima koji su prije 25 godina "osjetili svoju domovinu u to vrijeme za doprinos u obrani domovine, koji su te jeseni 1991., iako ih većina nikada ranije nije bila u Vukovaru, s vizijom i idealima te spremnošću na žrtvu krenuli u obranu tog grada i cijele Hrvatske.

Manifestaciju je podržao i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić, koji je naglasio kako se odlazak zagrebačkih dragovoljaca u Vukovar ne smije zaboraviti, kao ni sve ostale branitelje. Dok su oni u našim mislima, oni će živjeti, dodao je.

Gradonačelnik Milan Bandić svečano je otvorio utrku, također naglasivši potrebu održavanja ultramaratona kako se hrvatski branitelji i ono što su učinili ne bi otrglo zaboravu. Svaki narod koji ne izvuče pouku iz vlastite povijesti, morat će je ponovo proživjeti, rekao je Bandić.

Nakon svečanog starta, atletičari su krenuli trčati prvu dionicu od zagrebačke Kustošije do Ivanić-Grada u dužini od 50,6 kilometara po kišnom i hladnom vremenu.