Kyrgiosu suspendiran na osam tjedana zbog incidenta u Šangaju

"Zločesti dečko" tenisa Australac Nick Kyrgios suspendiran je na osam tjedana zbog incidenta koji je napravio u meču na turniru u Šangaju prošloga tjedna, objavio je u ponedjeljak ATP.

Suspenzija će biti skraćena na tri tjedna prema sporazumu da igrač ulazi u program brige pod vodstvom sportskog psihologa
, navodi se u priopćenju ATP-a.

Australski tenisač kažnjen je i sa 25.000 dolara zbog "ponašanja suprotnog integritetu igre", a puna suspenzija mogla bi ga držati izvan terena do sredine siječnja.

Australski teniski savez (TA) objavio je da je Kyrgios, koji je ponedjeljak objavio službenu ispriku za svoje ponašanje, pristao potražiti profesionalnu pomoć, zbog čega bi se mogao vratiti na terene 7. studenog.

Nick shvaća težinu situacije, pokazao je kajanje i izrazio volju da se popravi,
kaže se u priopćenju TA-a.

Talentiranog i temperamentnog 21-godišnjeg Australca je u drugom kolu turnira u Šangaju sa 6:3, 6:1 pobijedio je Nijemac Mischa Zverev, a Kyrgios je u meču puštao poene, nije vraćao lake servise i nevjerojatno je loše servirao. Nakon toga je kažnjen novčanom kaznom od 16.500 dolara, a od toga je 10.000 dolara maksimalna novčana kazna za to što se nije trudio, 5.000 dolara je kazna zbog verbalnog obračuna s gledateljem, a 1.500 zbog nesportskog ponašanja.

Izvršni predsjednik ATP-a Chris Kermode opisao je Kyrgiosa kao "fenomenalni talent", izrazivši pritom nadu da će Australac iskoristiti ovo vrijeme bez mečeva konstruktivno.

Nickovo ponašanje u Šangaju je bilo neprihvatljivo, bilo je izraz nepoštovanja prema sportu i prema navijačima, rekao je Kermode.

U svom priopćenju, Kyrgios je obećao da će se ponašati bolje kada se vrati na teniske terene.

Nakon današnje odluke ATP-a, htio bih se još jednom ispričati za incident u Šangaju. Razumijem i poštujem odluku ATP-a i iskoristit ću ovo vrijeme da se popravim na i izvan teniskih terena. Iskreno se ispričavam i jedva čekam povratak u 2017., stoji u Kyrgiosovoj isprici.