[VIDEO] Mateša: Sport treba imati samostalnu proračunsku poziciju

Što će sportu donijeti novi Središnji državni ured za šport i kako poboljšati status vrhunskih sportaša, pitanja su na koja smo tražili odgovore u Temi dana. Gosti Zrinke Grancarić bili su osvajači olimpijskih medalja Damir Martin i Šime Fantela te predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša.

Sport je u ministarstvu bio samo jedan mali segment kojem se nije mogla dati prava pozornost. Željeli smo da se ono što je sport u rezultatskom smislu za Hrvatsku odrazi u ustroju države i da ima samostalnu proračunsku poziciju, rekao je Mateša.

Najveći dio mjera koje HOO predlaže odnosi se na financiranje sporta i status sportaša. Hrvatski sport se financira od igara na sreću. Zbog internetskog klađenja kod stranih kladionica i nepoštivanja Zakona o igrama na sreću iz Hrvatske odlazi od 700 milijuna do milijardu kuna. Porezna se uprava počela time baviti i nadamo se da će to riješiti, dodao je Mateša.

Hrvatska je krenula s projektom zapošljavanja sportaša i u službama poput MORH-a i MUP-a ima njih 28. Među njima je i Damir Martin.

Primamo naknadu za aktivnu pričuvu u kojoj smo formalno sada. Na to se ne plaćaju doprinosi. Nemamo ni mirovinsko ni zdravstveno osiguranje već koristimo usluge HOO-a koje su ipak potrebnije mladim sportašima. Nama bi puno značilo da se osamostalimo, da možemo dignuti kredit. Trenutačno nismo kreditno sposobni. Da nam je barem minimalac kako bi se mogli obavezati i planirati financije
, rekao je Martin, koji ovog tjedna postao i predsjednik Komisije sportaša pri HOO-u.