Grad Split odgodio vraćanje 25,7 milijuna duga Hajduka

Splitsko Gradsko vijeće prihvatilo je u petak odluku kojom Nogometnom klubu Hajduku produžava na godinu dana  vraćanje preostalih 25,7 milijuna kuna duga Gradu Splitu, koji je, kao većinski vlasnik kluba preuzeo jamstvo u listopadu 2012. za vraćanje kredita od 30 milijuna kuna, podignutog kako bi taj klub izbjegao stečaj.

Za jednogodišnje produljenje roka glasovalo je 18 vijećnika, a dva su bila suzdržana. Ovo je drugi put da je je Gradsko vijeće reprogramiralo Hajdukov dug Gradu, većinskom vlasniku s 56 posto dionica . Prvi put je to učinilo krajem rujna 2015.

Voditelj financija u Hajduku Milan Prgomet izvijestio je kako je trenutačni dug toga kluba Gradu kao jamcu kredita 25,7 milijuna kuna.

Kredit koji smo podignuli 2012. a Grad dao jamstvo iznosio je 30 milijuna kuna, ali Grad je zaračunao kamate, tako da je naš ukupni početni dug bio gotovo 33 milijuna kuna, od kojih smo do sada dio vratili. Preostali dio, 25,7 milijuna kuna u sljedećih godinu dana vratit ćemo tako što će Split nama kompenzirati troškove koje je preuzeo Ugovorom o koncesiji imovine Hajduka iz 2008., po kojem je dužan ulagati u infrastrukturu i obnovu stadiona Poljuda. Za preostali dio duga Gradu, ako ga ne budemo mogli vratiti, podići ćemo komercijalni kredit, rekao je Prgomet.

Gradonačelnik Ivo Baldasar rekao je kako je Grad spreman pomoći klubu u vraćanju duga na temelju odredaba ugovora o koncesiji Hajdukove imovine po kojima je Grad dužan ulagati u obnavaljanje stadiona. Dodao je kako je Hajduk već uložio u obnavljanje Poljuda, a dio planira uložiti, što će Grad uzeti u obzir.
 Gradsko vijeće prihvatilo je i financijsko izvješće Hajduka za 2015. godinu s izvješćem neovisnog rezvizora. Predstavljajući to izvješće, predsjednik Uprave Hajduka Ivan Kos rekao je kako je klub 2015. imao gubitak oko 6,5 milijuna kuna. Prije prihvaćanja odluke o prolongiranju vraćanja duga i financijskog izvešća kluba za 2015. trajala je višesatna burna rasprava o stanju u klubu.

Luka Podrug (HČSP) istaknuo je kako čelnici Hajduka godinama, kako se izrazio, lažu o stvarnim dugovima toga kluba umanjujući ih.

Bivši predsjednik Uprave Marin Brbić prije pola godina, kad je smijenjen s te dužnosti, rekao je kako je je negativna poslovanja kluba sveo na nulu. To je nelogično jer prema financijskom izvješću Fine do 31. prosinca 2015. gubitak Hajduka iznosio je 139 milijuna kuna. U zadnjih sedam godina Hajduk je imao gubitke oko 100 milijuna kuna, ustvrdio je Podrug.

Prema njegovim riječima, klub je 2016. ostvario 37 milijuna kuna od transfera igrača, lani 30 milijuna, a 2014. od toga je ostvario 24 milijuna kuna. Tko upravlja tim novcem? Zašto se iz njih ne vraća dug Hajduka prema Gradu? upitao je Podrug.

Oštro je kritizirao i bivšu Upravu zbog njezina odnosa prema udruzi "Naš Hajduk" koja, kako je rekao, nema nikakvog vlasništva u Hajduku, a odlučuje o stanju u klubu. To je čudan model da Grad kao većinski vlasnik Hajduka ne odlučuje ni o čemu u vezi s klubom, a onaj tko nije vlasnik (Naš Hajduk) odlučuje o svemu. To je fenomen nezapamćen u povijesti trgovačkog prava i pravnih država, a Hajduk je istodobno glavni zagovornik reda, rada i zakona, rekao je.

Član Nadzornog odbora Ante Šalinović odgovorio je kako Hajduk nema što usuglašavati s udrugom 'Naš Hajduk'. Mi ne idemo po mišljenje u tu udrugu, rekao je Šalinović. U vezi s Podrugovom primjedbom o 139 milijuna kuna gubitka, Šalinović je rekao kako je to akumulirani gubitak, a realni je oko 67 milijuna, koji se treba vratiti. Objasnio je kako treba razlikovati gubitak od duga.

Predsjednik Uprave Hajduka Ivan Kos najavio je mogućnost povlačenja s te dužnosti ako rezultati tog kluba budu nepovoljni.

Vijećnici su pitali Kosa zašto se talentirani Hajdukovi nogometaši prodaju znatno jeftinije nego što to radi Dinamo, a on je odgovorio da je Hajdukova omladinska škola nedovoljno kvalitetna te da je jedan od njegovih prioriteta poboljšati školu.

Maja Dvornik, vijećnica Grupe birača Ivana Grubišića, rekla je kako Grad ne treba davati novac Hajduku jer Split ima drugih problema koje treba rješavati.


Vijećnik HNS-a Srđan Gjurković odgovorio joj je kako Grad Hajduku nije dao ni kune, a član NO Šalinović da Grad tom klubu ne daje nikakav novac, niti to treba činiti.

Vijećnici su predložili da se u Splitu raspiše referendum na kojem bi se Splićani očitovali o prevladavanju teškoća u Hajduku. Zaključeno je da će se taj prijedlog dodatno analizirati.