Skijaško trčanje: Johaug pozitivna zbog kreme za usnice

Olimpijska pobjednica iz Vancouvera 2010. godine, te sedmerostruka svjetska prvakinja u skijaškom trčanju Norvežanka Therese Johaug (28) bila je pozitivna na dopinškoj kontroli obavljenoj izvan natjecanja prošloga mjeseca, objavio je Norveški skijaški savez.

Johaug je 16. rujna bila pozitivna na anabolički steroid klostebol. Navedeno je kako je zabranjenu supstancu u organizam unijela putem kreme za usnice koju je koristila kako bi liječila opekotine koje je zadobila tijekom visinskih priprema u Italiji u kolovozu.

Užasnuta sam štio sam se našla u situaciji koju smatram iznimno kompliciranom i nevjerojatnom. Iako sam svjesna da kao sportaš moram paziti na preparate koje koristim smatram kako je nepošteno optužiti me za doping, izjavila je Johaug.

Za sada Norveški skijaški savez nije izrekao nikakve sankcije za Johaug. Ništa ne upućuje na to kako bi se u ovom slučaju radilo o tome da se pokušava poboljšati rezultat, kazao je čelnik Norveške antidopinške agencije Per Wiik Johansen dodavši kako su pronađene minimalne količine steroida.

Na ZOI u Vancouveru 2010. godine Johaug je bila članica zlatne norveške štafete na 4x5 kilometara. Usto ima i pojedinačno srebro s utrke na 30km slobodnim stilom s istih ZOI, te broncu iz utrke na 10km klasičnim stilom iz Sočija 2014.