Reprezentativni tjedan bez Kopljara, Karačića, Pešića i Sliškovića

Na konferenciji za medije Hrvatskog rukometnog saveza vršitelj dužnosti izbornika muške seniorske reprezentacije Željko Babić obznanio je popis od 21 igrača koji su pozvani na reprezentativni tjedan, koji će se od 31. listopada do 6. studenoga održati u Umagu.

Od zvučnijih imena s popisa su izostali kapetan Marko Kopljar, Igor Karačić, Ivan Pešić te ozlijeđeni Ivan Slišković.

Na popisu su: Mate Šunjić (Creteil Handball), Filip Ivić (Vive Tauron Kielce), Ivan Stevanović (PPD Zagreb), Lovro Mihić (Orlen Wisla Plock), Manuel Štrlek (Vive Tauron Kielce), Jerko Matulić (Chambery Savoie Handball), Zlatko Horvat (PPD Zagreb), Krešimir Kozina (Fuechse Berlin), Marino Marić (MT Melsungen), Marin Šipić (GRK Varaždin 1930), Luka Stepančić (Paris Saint-Germain), Luka Šebetić (PPD Zagreb), Stipe Mandalinić (PPD Zagreb), Marko Mamić (Dunkerque Handball), Domagoj Duvnjak (THW Kiel), Luka Cindrić (Vardar), Ivan Horvat (SG Flensburg-Handewitt), Tin Lučin (MRK Zamet), Marko Buvinić (Bregenz Handball), Jakov Gojun (Fuechse Berlin) i Lovro Jotić (PPD Zagreb).

Koordinator HRS-a za muški rukomet Ivano Balić najavio je da će se u Umagu "puno trenirati i raditi neke promjene u igri", dok v. d. izbornika Željko Babić nije želio govoriti o planu i programu rada u tih tjedan umaških dana: Ja danas nisam izbornik, dok Upravni odbor ne donese tu odluku. Suvišno je govoriti o planovima, osim popisa koji smo napravili u dogovoru s Ivanom.

No, ipak je nešto rekao na temu igrača koji su bili na Olimpijskim igrama u Riju, a nisu se našli na ovom popisu: Tijekom priprema smo najavili da želimo prošiti tim i da ćemo uvesti četiri, pet novih igrača. Nova imena i igrači koji nisu na popisu mogu biti pozvani u budućnosti. Zbog širenja i osvježavanja tima ovo je izvrsna prilika da oni nama pokažu što i kako mogu, da imamo što širu bazu igrača. U jednom smo trenutku došli do toga da je selekcija slaba, a to nije točno i ovime ju želimo proširiti. Kopljar je kapetan, ali je izostavljen jer ima velikih problema s koljenom. No, pokazao strašnu nacionalnu pripadnost, kad je igrao pod injekcijama. Karačić i Pešić su dio tima, imaju kvalitete. Hrvatska ima dobrih igrača, sličnih sposobnosti, kojima treba dati šansu.

Babić je ujedno odbacio da postoje bilo kakvi drugi kriteriji za ulazak u reprezentaciju, osim kvalitete: Igrači koji zasluže, bit će tu. Ovdje nema osobne razine. Mi previše volimo hrvatski rukomet da bismo imali osobnu razinu osvete. To ne postoji. Griješite ako tako mislite.

U tjednu u kojem će hrvatski rukometaši samo trenirati, ostale europske reprezentacije očekuju kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo 2018. kojem je Hrvatska domaćin pa je time oslobođena igranja u kvalifikacijama.