HAS protestira zbog neuvrštenja Perković u EAA-ov izbor

U petak smo doznali kako je Sara Kolak uvrštena u uži izbor za najbolju mladu europsku atletičarku, no istodobno i da najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković nije ušla među tri najbolje.

To je izazvalo ljutnju u Hrvatskom atletskom savezu, koji je uputio prosvjedno pismo Europskoj atletskoj federaciji.


Sandra Perković bila je nominirana za izbor najbolje europske atletičarke u 2016. godini, ali Europska atletska federaciju nije je uvrstila u uži izbor od tri atletičarke koje konkuriraju za titulu najbolje temeljem glasovanja preko društvenih mreža te glasova medija, atletskih saveza i stručnjaka ignoriravši pritom rezultate koje je Sandra postigla ove godine. U izboru za najbolju atletičarku su tako ostale svjetska rekorderka i olimpijska pobjednica u kladivu, Poljakinja Anita Wlodarczyk, španjolska visašica Ruth Beitia, koja ima olimpijsko zlato i europsko srebro te grčka skakačica s motkom Ekaterina Stefanidi koja je osvojila naslov europske prvakinje i olimpijsko zlato.

U povodu toga Hrvatski atletski savez je uputio protestno pismo čelnicima Europske atletske federacije u kojem se posebno napominje netransparentan način izbora. U pismu je također istaknuto da je neshvatljivo sa sportskog stajališta da sportašica koje je ove godine osvojila naslov europske prvakinje četvrti put zaredom, drugi put postala olimpijska pobjednica i peti put osvojila Dijamantnu ligu nije u užem krugu kandidatkinja za najbolju europsku atletičarku.


Druga naša atlečarka koja je nominirana za najbolju mladu zvijezdu u usponu, olimpijska pobjednica u bacanju koplja, Sara Kolak, ostala je na popisu kandidatkinja za najbolju mladu europsku atletičarku 2016. godine. Osim Sare, za najbolju mladu atletičarku bore se 20-godišnja Britanka Dina Asher-Smith, europska prvakinja na 200 m te 22-godišnja Belgijka Nafissatou Thiam, zlatna u sedmoboju u Rio de Janeiru.