Šuker poručio nasljednicima: Bavite se košarkom, ne intrigama

Aktualni predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Ivan Šuker na konferenciji za medije objavio je da saziva izvanredni Sabor HKS-a na kojemu će se birati novi predsjednik i Upravni odbor. Izjavio je kako se on ne namjerava kandidirati.

Na konferenciji za medije koju je naslovio "Budućnost hrvatske košarke" Šuker je svojim kritičarima i onima koji će naslijediti dosadašnje vodstvo HKS-a, poručio da ne upropaste ono što su on i njegovi suradnici učinili u posljednjih 15 mjeseci, otkako je po drugi put preuzeo vođenje krovne košarkaške organizacije.

U proteklih 15 mjeseci, za vrijeme mog upravljanja HKS-om, hrvatska košarka doživjela je ponovni uzlet. Nakon osam godina hrvatski košarkaši ponovno su izborili nastup na Olimpijskim igrama, a nitko nam nije davao šanse na kvalifikacijskom turniru u Torinu. U Riju je, praktično, jedna lopta odlučivala hoćemo li u borbu za medalje. Smanjit ćemo administrativne troškove klubovima za 50 posto. Omogućili smo svim županijskim savezima da sudjeluju u bitnim odlukama, naveo je Šuker neke od dosega u posljednjih 15 mjeseci, a posebno je ponosan na reorganizaciju hrvatskog prvenstva u kojemu su regionalni ligaši Cibona, Cedevita i Zadar uključeni od prvog dijela s još 11 klubova.

Potpisom ugovora s dvije televizijske kuće vratili smo košarku na ekrane i osigurali prijenose preko 80 utakmica u sljedeće tri godine. Vratili smo dignitet hrvatskog prvenstva, a prema popisima igrača liga nije nikada bila kvalitetnija u posljednjih 15 godina. Uz to, mnogi mladi igrači dobit će priliku o kakvoj nisu ni sanjali, rekao je Šuker dodavši: Vratili smo košarku košarkašima. Naša su vrata uvijek svima bila otvorena.

Šuker ističe da je nakon kvalifikacijskog turnira u Torinu održana redovna sjednica Sabora HKS-a na kojemu su sva izvješća aklamacijom prihvaćena i rad Saveza ocijenjen vrlo uspješnim. Samo tri mjeseca poslije, više od polovice članova Upravnog odbora okrenulo se protiv predsjednika koji je bio suočen i s optužbama da se nalazi u sukobu interesa kao saborski zastupnik, zbog obnašanja dužnosti u HKS-u. Šuker je ta prozivanja nazvao politikanskim akcijama.

Predsjednik HKS-a za sebe tvrdi da je u životu uvijek bio legalist i zaljubljenik u košarku te je istaknuo ne želi da rad Saveza bude opterećen pa je zbog toga odlučio sazvati Izvanredni izborni Sabor HKS-a na kojemu se neće kandidirati za predsjednika, "iako uživa veliko povjerenje među izaslanicima iz županijskih saveza".

Šuker je na kraju poslao poruku onima koji će 19. studenoga biti izabrani i preuzeti vođenje HKS-a.

Poručujem im da se bave košarkom, a ne intrigama, da se ne bave politikanstvom. Podigli smo košarku iz pepela. Samo apeliram na njih da ne dozovole da se sve to uruši. Bilo bi mi žao da silni trud mojih suradnika padne u vodu, zaključio je Šuker te rekao kako se ne osjeća kolateralnom žrtvom sukoba između FIBA-e i Eurolige koji je doveo do previranja i unutar HKS-a.

Kao predsjednik Saveza morao sam poduzeti sve kako hrvatska reprezentacija ne bi bila izbačena iz olimpijskih kvalifikacija. Nijedna odluka glede Cedevite nije bila izvršna. Evo, Cedevita danas igra Eurokup, a Partizan je, recimo, odustao, zaključio je Šuker.

Kao mogući kandidati za čelnika Saveza u medijima se spominju Stojko Vranković i Dino Rađa. Jedan od prvih zadataka novoga predsjednika bit će pronalaženje nasljednika izbornika Aleksandra Petrovića.