Perković opet bez kandidature za najbolju europsku atletičarku

Sara Kolak, koja je na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru osvojila zlatnu medalju u bacanju koplja, nalazi se na skraćenom popisu kandidata za najbolju mladu europsku atletičarku u 2016. godini, dok je najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković, osvajačica zlatne olimpijske medalje u disku, ostala bez kandidature za najbolju europsku atletičarku.

Osim Sare Kolak, koja je najprije osvojila brončanu medalju na Europskom prvenstvu, a zatim do zlata u koplju na OI-ju u Riju došla s nacionalnim rekordom od 66,18m, za najbolju mladu atletičarku natječu se i 20-godišnja Britanka Dina Asher-Smith, europska prvakinja na 200 m, te 22-godišnja Belgijanka Nafissatou Thiam, zlatna u sedmoboju u Rio de Janeiru.

Na skraćenom popisu kandidata za najboljeg europskog atletičara nalaze se Britanac Mo Farah, koji je Rio de Janieru obranio zlato na 5.000 m i na 10,000 m te bio  najbrži Europljanin na 1.500 m, 3.000 m, 5.000 , 10,000 m i u polumaratonu, zatim Talijan Gianmarco Tamberi, zlatni na Svjetskom dvoranskom prvenstvu i zatim na Europskom prvenstvu nakon čega je pobijedio na mitingu Dijamantne lige u Monacu, te Nijemac Thomas Röhler, zlatni u bacanju koplja na OI-ju.

Kod žena kandidaturu za najbolju sportašicu dobila je 37-godišnja Španjolka Ruth Beitia koja je osvojila srebrnu medalju na Svjetskom dvoranskom prvenstvu, zlato na Europskom prvenstvu i zlato na OI u Rio de Janeiru, Grkinja Ekaterini Stefanidi, zlatna u skoku s motkom u Riju i europska prvakinja te svjetska rekorderka u bacanju kladiva (82.29 m) Poljakinja Anita Wlodarczyk, osvajačica zlata na Europskom prvenstvu i na OI-ju u Riju.

Za naslov najboljeg mladog atletičara borit će se 19-godišnji Nijemac Max Hess, srebrni sa svjetskog dvoranskog prvenstva i zlatni s Europskog prvenstva sa skokom od 17.20 m,  zatim Britanac Matthew Hudson-Smith (21) koji se plasirao u finale na 400 m na OI u Rio de Janieru te Norvežanin Karsten Warholm, koji se u Riju natjecao na 400 m s preprekama.

Pobjednike će izabrati navijači, mediji, Savezi članovi Europske atletske federacije kao i stručnjak Europskog atletskog panela.