Najdugovječniji predsjednik HOO-a: Mateša na čelu do 2020.

Zlatko Mateša i sljedeće će četiri godine biti predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), naše krovne sportske organizacije koju vodi od 2002., odlučeno je na Skupštini HOO-a u Zagrebu.

Mateša je, kao jedini kandidat, sa 121 glasom  "za" i s dva "protiv" potvrđen za predsjednika za mandatno razdoblje  od 2016. do 2020., odnosno do Olimpijskih igara u Tokiju. Pravo glasa imalo je nazočnih 93 člana Skupštine od ukupno 116 članova, s time što su predstavnici nacionalnih sportskih saveza olimpijskih sportova imati po dva, a ostali po jedan glas. Tako je od maksimalna 123 glasa na Skupštini Mateša dobio 121 glas, a protiv je bio samo Ivan Veštić, koji je kao predsjednik Hrvatskog atletskog saveza imao dva glasa. Mateša je najdugovječniji predsjednik HOO-a, koji su prije njega vodili još samo prvi predsjednik HOO-a Antun Vrdoljak (1991. - 2000.) te pola mandata (2000. - 2002.) Zdravko Hebel.

Mateša se, nakon zahvale na dobivenom povjerenju, osvrnuo na ciljeve HOO-a u svrhu poboljšanja pozicije sporta u Hrvatskoj u naredne četiri godine, a koje se temelje na prijedlogu mjera za unapređenje statusa sporta u Republici Hrvatskoj, skupu inicijativa koje su proizašle iz prijedloga nacionalnih sportskih saveza i drugih članica HOO-a te Vijeća HOO-a.

U našem prijedlogu, koji je ishodišna točka za poboljšanje statusa sporta u Hrvatskoj, predlažemo donošenje Nacionalnog programa sporta, koji ni nakon 10 godina nije izrađen, te cjelovitog Zakona o sportu temeljenog na tom Nacionalnom programu. Neke od ostalih mjera koje HOO smatra ključnima za budući razvoj sporta su promjena pozicije sporta unutar sustava Državne uprave i to na način da se oformi Državna uprava za sport kao samostalna ustrojna jedinica ili da sport bude pozicioniran u Ministarstvu turizma, rekao je Mateša dodvaši da slični primjeri uspješno egzistiraju primjerice u Poljskoj ili Tajlandu.

Prema relevantnim podacima ne manje od pet posto ukupnog našeg turističkog prihoda čine sport ili sa sportom povezane  aktivnosti, a to sigurno nije nezanemariva brojka. Također, moramo istaknuti važnost promocije Hrvatske kroz sport i sportaše, te koliko Hrvatska može dobiti od organizacije velikih sportskih natjecanja poput finala Davis Cupa u studenome. U svezi finala Davis Cupa, važna je i promjena sustava planiranja financiranja sporta jer u siječnju ove godine nismo mogli znati da će naši tenisači izboriti finale, a organizacija finala jednog od najjačih sportskih događaja uopće u svijetu košta ne manje od milijun eura, naglasio je Mateša, koji je pozvao na promjenu načina razmišljanja o sportu kao trošku. Dodao je kako financiranje sporta u Hrvatskoj bitno zaostaje za financiranjem u kulturi, pa čak i od pojedinih kulturnih institucija te je nužno potrebna promjena.
 
U financiranju sporta mora se promijeniti i porezni okvir kod poreza na dodanu vrijednost i carinjenja sportskih donacija iz inozemstva, omogućiti tvrtkama da im se sredstva koje daju sportu računaju kao porezne olakšice,  zatim izmjena Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću, te hitna izmjena Zakona o priređivanju igara na sreću u dijelu nedomicilnih priređivača internetskog klađenja koje nezakonito posluju u Hrvatskoj, dodao je.

Mateša se posebno zauzeo i za izjednačavanje socijalnog i mirovinskog statusa estradnih umjetnika i vrhunskih sportaša, te na zapošljavanju vrhunskih sportaša u Ministarstvu obrane i Ministarstvu unutarnjih poslova, istaknuvši da u protekle dvije godine u MORH-u nije zaposlen nijedan sportaš, a kazao je i da projekt Sportske televizije (SPTV) mora biti javni sportski servis.

Nakon glasovanja o predsjedniku, članovi Skupštine su izabrali i nove dopredsjednike HOO-a, a to su naš srebrni olimpijac Damir Martin, Željko Jerkov, Sanda Čorak i Morana Paliković Gruden. U novi saziv Vijeća HOO-a izabrani su Zlatko Taritaš, Boris Mesarić, Stevo Tkalčec, Željan Konsuo, Branimir Bašić, Miho Glavić, Marjan Hanžeković, Ivo Goran Munivrana, Zrinko Gregurek, Damir Knjaz i Zvjezdana Tuna Parlov, dok će još jedan član biti izabran naknadno.

Novi članovi Nadzornog odbora HOO-a su Ivan Jelinčić, Romeo Vrečko, Goran Kovačić, Marijan Klanac i Stjepan Krznarić, dok su u Etičkom povjerenstvu Mirna Rajle, Dubravko Ižaković, Stjepan Čelan, Josip Freiler i Slobodan Gračaković.