CAS skratio suspenziju Šarapovoj

Sportski arbitražni sud (CAS) smanjio je suspenziju zbog dopinga ruskoj tenisačici Mariji Šarapovoj (29) na 15 mjeseci, objavljeno je u utorak na stranicama Suda.

Odluku suda potvrdio je i predsjednik Ruskog teniskog saveza Šamil Tarpišev koji je kazao kao će se Šarapova, nekada prva tenisačica svijeta, moći će se ponovno natjecati od 26. travnja iduće godine.

Dobro je da je kazna smanjena. Želimo da ona igra za rusku reprezentaciju i da pobijedi na sljedećim Olimpijskim igrama, kazao je Tarpišev.

CAS je u objašnjenju svoje odluke naveo da je Šarapova prekršila antidopinška pravila i da iako to nije uzrokovalo značajniju grešku ona ipak snosi dio odgovornosti te je zato suspenzija od 15 mjeseci odgovarajuća.

Međunarodna teniska federacija (ITF) suspendirala je Šarapovu na dvije godine nakon što je u siječnju za vrijeme Australian Opena bila pozitivna na dopinškoj kontroli na meldonij. Peterostruka Grand Slam pobjednica je uzimala meldonij od 2006. godine, ali se ta tvar našla na listi nedopuštenih sredstava  od 1. siječnja ove godine. Ruska tenisačica je priznala uzimanje meldonija, a pravdala se kako nije znala da je na 'crnoj listi', no ITF nije imao milosti.