HOO političkim strankama predložio mjere za boljitak sporta

Hrvatski olimpijski odbor uputio je čelnicima stranaka koje trenutačno pregovaraju o sastavljanju parlamentarne većine prijedlog mjera za unapređenje statusa sporta u Republici Hrvatskoj.

Radi se o skupu inicijativa koje su proizašle iz prijedloga nacionalnih sportskih saveza i drugih članica HOO-a, te Vijeća HOO-a.

Predlaže se, između ostalog, donošenje Nacionalnog programa sporta, koji ni nakon 10 godina nije izrađen, te cjelovitog Zakona o sportu temeljenog na tom Nacionalnom programu. Neke od ostalih mjera koje HOO smatra ključnima za budući razvoj sporta su promjena pozicije sporta unutar sustava Državne uprave i to na način da se oformi Državna uprava za sport kao samostalna ustrojna jedinica ili da sport bude pozicioniran u Ministarstvu turizma, kao što je to slučaj u Poljskoj. 

Predlaže se zatim izmjena Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću, izjednačavanje socijalnog i mirovinskog statusa estradnih umjetnika i vrhunskih sportaša, zapošljavanje vrhunskih sportaša u Ministarstvu obrane i Ministarstvu unutarnjih poslova, promidžba sporta putem Sportske televizije te hitna izmjena Zakona o priređivanju igara na sreću u dijelu nedomicilnih priređivača internetskog klađenja.

Cijeli dokument pročitajte ovdje.