Serena i LeBron progovorili o policijskom nasilju u SAD-u

Više je slavnih afroameričkih sportaša u zadnje vrijeme izrazilo zabrinutost ne do kraja pojašnjenim incidentima u kojima u američkim gradovima od metaka policije stradavaju mladi ljudi, mahom tamnoputi tinejdžeri, a sada je to učinila i jedna od najslavnijih crnih sportašica današnjice, tenisačica Serena Williams.

Dan nakon što je košarkaš LeBron James izjavio kako bi bio zabrinut za sigurnost svog maloljetnog sina ako bi on imao susret s policajcima, aktualnu društvenu temu policijskog nasilja komentirala je i  slavna tenisačica. Kaže kako se odlučila javno govoriti jer se prisjetila rečenice Martina Luthera Kinga: Postoje trenuci kad šutnja znači izdaju.

Tridesetpetogodišnja sportašica na svom Facebook profilu opisala je kako se nedavno zabrinula za svog 18-godišnjeg nećaka koji ju je automobilom vozio na jedan sastanak i na kraju požalila što u automobilu nije bila sama.

U daljini sam uz cestu vidjela policajca, te onda provjerila vozi li nećak dopuštenom brzinom, napisala je Williams, dodavši kako je istog trenutka pomislila da nećaku nije trebala prepustiti  volan jer si nikada ne bi mogla oprostiti da mu se nešto dogodilo.

Williams, jedna od najslavnijih sportašica tamne boje kože koja se kao takva u svojim počecima teško probijala kroz bijeli sport i ponekad doživljavala rasne predrasude  i ove je godine s 29 milijuna premija s turnira i sponzorskih nagrada najbolje plaćena sportašica.

Ona kaže da se o problemima policijskog nasilja ne smije šutjeti, ali naglašava da ne vjeruje da su svi policajci nasilni nego da neznanje, strah, neobrazovanost i neosjetljivost izazivaju tragedije.