Južnoafričkom tenisaču doživotna zabrana zbog nuđenja mita

Južnoafrički 21-godišnji tenisač Joshua Chetty više nikada neće moći igrati na turnirima u organizaciji vodećih teniskih udruženja, nakon što mu je u srijedu izrečena doživotna zabrana zbog pokušaja podmićivanja suparnika na ITF Futuresu u studenom 2015. godine.

Chetty je priznao da je neimenovanom suparniku ponudio 2000 dolara kako bi ovaj loše odigrao u pojedinačnom meču te još 600 dolara za loš nastup u paru na Futuresu u južnoafričkom gradu Stellenboschu. U skladu s antikorupcijskim pravilnikom Međunarodne teniske federacije, tenisač kojem je 21-godišnji Južnoafrikanac nudio novac nije imenovan, jer je ovaj ponudu odbio, a potom Chettyja prijavio odjelu za suzbijanje korupcije u tenisu.

Uvidom u ždrijeb turnira može naslutiti da je riječ o Austrijancu Lucasu Miedleru, koji je Chettyja pobijedio u prvom kolu pojedinačne konkurencije te u prvom kolu turnira parova.

Chettyjev slučaj je povjeren neovisnom istražitelju Ianu Millu, koji je nakon saslušanja južnoafričkom tenisaču izrekao doživotnu zabranu profesionalnog bavljena tenisom.

Chetty je na današnjoj pojedinačnoj ATP ljestvici na 1875. mjestu, a najbolje je plasiran bio u lipnju 2015. godine, kad je bio na 1370. poziciji.