SP 2022.: Katar gradi beduinski kamp u pustinji za 2.000 navijača

Katar će izgraditi poseban pustinjski kamp u beduinskom stilu za prihvat tisuća navijača za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva 2022., a sve kako bi povećao kapacitete izvan ograničenog broja hotela i apartmana.

Navijačko selo među pustinjskim dinama blizu granice sa Saudijskom Arabijom trebalo bi moći prihvatiti 2.000 posjetitelja u šatorima u arapskom stilu, omogućujući im tako da iskuse pustinju iz blizine, objavio je u Organizacijski odbor za SP 2022.

Omogućit ćemo posjetiteljima iz inozemstva da uživaju u Kataru i nogometu na posve nov način. Bit će opcija za svačiji novčanik, rekao član Organizacijskog odbora Abdulaziz al-Mawlawi.

Većina od 500.000 navijača, koliko ih se očekuje da će doći pratiti SP u Kataru, odsjest će u hotelima i apartmanima, ali ova najava sugerira da će ih tisuće moći kampirati pod šatorima u pustinjskim područjima blizu stadiona.

Katar je 2010,. kada se kandidirao za domaćina SP-a 2022., obećao da će omogućiti 55.000 soba za navijače iz cijeloga svijeta, ali su vlasti u siječnju objavile da ih je spremno samo 46.000.

Očekuje se da će neki navijači odsjesti u susjednim zemljama poput Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, gdje su slobodne hotelske sobe i alkohol dostupniji, te da će zrakoplovom putovati u Katar radi utakmica.

Organizacijski odbor nije otkrio hoće li pustinjski kampovi biti svojevrsne "navijačke zone" u kojima je konzervativni Katar obećao da će dopustiti konzumaciju alkohola. Pijenje alkohola u javnosti u Kataru je zabranjeno, a ograničena je i prodaja alkohola pa i u luksuznim hotelima.