[VIDEO] Elita europskog tajlandskog boksa u listopadu na Gripama

Krajem listopada u Velikoj dvorani Gripe u Splitu održat će se najveći sportski događaj u gradu Europsko prvenstvo u tajlandskom boksu - Muay thai u kojem će sudjelovati 400 boraca iz 40 zemalja, a poseban će gost natjecanja biti i tajlandski ministar turizma i sporta.
 

Organizator prvenstva je bivši hrvatski kickboksač i prvi pobjednik elitnog turnira K-1 Grand Prix u Japanu 1993. godine Branko Cikatić koji je na današnjoj najavnoj konferenciji za medije u Splitu rekao da ima dobar organizacijski tim zahvalivši se gradu Splitu koji im je omogućio besplatno korištenje dvorane, ali i dodao da je malo više potpore očekivao i od županije Splitsko-dalmatinske.

Pokušat ćemo ovaj sport demonstrirati po školama u kojima bi djeci predstavili najbolji borci koji bi učenici pričali o filozofiji tajlandskog boksa i odakle potječe. Djecu bi trebali naučiti da ako se netko bavi borilačkim sportom ne treba biti nasilnik. Uz to ćemu ukoro novoj Vladi poslati prijedlog da sport i turizam budu jedno ministarstvo kao što je to u Tajlandu što je i logično jer su najveći promotori države s jedne strane sportaši i s druge strane turisti. Uz to smo osnovali i udrugu sportaša, a cilj nam je uskoro napraviti hrvatsku sportsku stranku koja se neće baviti politikom već problematikom sportaša, izjavio je Cikatić.

Dopredsjednik Hrvatskog saveza tajlandskog boksa Mario Franić je podsjetio kako na splitskom području već dugo vremena ima puno vrhunskih boraca među kojima su i žene, te da ih s obzirom na kvalitetu nikada neće biti problem pronaći. Naglasio je da je jedini problem što taj sport nije adekvatno popraćen, odnosno da je nepravedno zapostavljen iako se radi o jednom od najtežih i najkompliciranijih sportova na svijetu.

Držim da bi grad i županija, s obzirom na prvenstvo koje očekujemo sljedeći mjesec, trebali puno više pokazati volje i želje, financijski i na sve druge načine kako bi to sve ispalo kao jedna dobra promidžba za grad, državu, sport i sportaše, rekao je Franić dodavši da Helena Jurišić, dvostruka viceprvakinja svijeta i aktualna europska prvakinja u tajlandskom boksu, ima šanse za osvojiti zlatnu medalju, ali uz nju i još nekoliko domaćih boraca.

Helena Jurišić je kazala da joj je kickboxing obiteljski sport u kojem je već 15 godina, a posljednjih se šest godina odlučila trenirati i tajlandski boks. Otkrila je da je ljubav prema tom sportu nasljedila prvo od oca, a zatim i od brata, te da što se tiče njenih izgleda na prvenstvu uvijek ide na prvo mjesto jer puno trenira i voli to što radi.

Tko god uđe u ring ima šanse da pobijedi. Nadam se da ću sanirati ozljedu noge koju sam zadobila u teškom meču u Budimpešti. Vjerujem da ću do početka prvenstva biti spremna za novu borbu, poručila je Jurišić.

Očekuje se da će tih dana u Splitu biti oko tisuću sudionika prvenstva, njihovih trenera i članova obitelji popuniti splitske hotele. Natjecatelji su iz brojnih zemalja među kojima ipak prednjače Rusi, Njemci, Nizozemci, Turci, Mađari, Šveđani i Litvanci. Prvenstvo će se održavati od 22. do 29. listopada.

Tajlandski boks je borilačka vještina koja je nastala kao produkt stalnih sukoba naroda Thai na putu sa jugoistoka Kine na područje današnjeg Tajlanda. U Hrvatskoj se taj sport pojavljuje 1984. godine kada je osnovan prvi klub, dok ih je danas već 20. Posljednje 23 godine se u Hrvatskoj organiziraju državna prvenstva, a već 19 godina naši sportaši nastupaju na europskim i svjetskim natjecanjima.