[VIDEO] Svečani doček paraolimpijaca uz fontane

Prvi put za hrvatske sportaše s invaliditetom organiziran je javni doček prilikom njihova povratka s paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru.

Svečani doček je organiziran pokraj fontana ispred zagrebačke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

Hrvatsku je na POI u Riju predstavljalo 19 sportaša, a kući su se vratili s pet medalja - po dvije zlatne i srebrne, te jednom brončanom. Zlata su osvojile Mikela Ristoski u skoku u dalj, te stolnotenisačica Sandra Paović. Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić bile su druge u ekipnom natjecanju u stolnom tenisu, drugi je bio i Zoran Talić u skoku u dalj, a broncu je osvojio Velimir Šandor u bacanju diska.

Paraolimpijce je uz fontane pozdravila i najuspješnija hrvatska olimpijka Janica Kostelić, sada u ulozi pomoćnice ministra sporta.

Imala sam sreće biti u Riju na prvom dijelu POI i svjedočila magiji kojom ovi sportaši pridonose promociji Hrvatske. Njima hvala da, bez obzira na poteškoće koje su imali u životu, osmijehom na licu bore se da bi ostvarili svoje ciljeve, poručila je Janica.

Paraolimpijcima se zahvalio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, te izaslanik predsjednice RH Tomislav Madžar.

Nakon svečanog dijela uslijedio je glazbeni program grupa Detour i Vatra.
Organizatora dočeka Allianz i Hrvatski paraolimpijski odbor spaja petogodišnja suradnja u sklopu koje je prije pola godine pokrenuta kampanja Budi dio koji nedostaje. Tijekom kampanje putem društvenih mreža su se prikupljale ohrabrujuće poruke navijača kojima su paraolimpijci 31. kolovoza u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb ispračeni u Rio de Janeiro.