Predstavljena knjiga "Hrvatski olimpijci i odličnici"

Na prigodnoj svečanosti u Hrvatskom novinarskom domu u srijedu je u nazočnosti brojnih olimpijaca, među kojima i naše najbolje sportašice svih vremena i doministrice sporta Janice Kostelić, predstavljena knjiga "Hrvatski olimpijci i odličnici" autora Jurice Gizdića.
 

Ova me knjiga podsjeća na nevjerojatnu snagu hrvatskog sporta i na ono što jedna mala zemlja može iznjedriti. Ljudi se mijenjaju, ali rezultati ostaju. I onda se pojavi Jurica Gizdić, kroničar, koji se pobrine da ti rezultati ostanu za sve vjeke vjekova. Fenomenalno je to za što je hrvatski sport sposoban. A ovo pokazuje održivost hrvatskog sporta, kazao je na predstavljanju knjige predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

Moderator predstavljanja  i predsjednik  Komisije za informiranje i izdavaštvo HOO-a Jura Ozmec napomenuo je da je ovo četvrta knjiga s olimpijskom tematikom koju je u ovom olimpijskom ciklusu napisao Gizdić.

Prva predsjednica Nacionalnog vijeća za sport i potpredsjednica Kluba hrvatskih olimpijaca Danira Bilić zahvalila je u ime svih olimpijaca čije se biografije nalaze u knjizi Jurici Gizdiću. Ova nas knjiga podsjeća koliko smo sjajnih pojedinaca u našoj sportskoj povijesti imali. Hrvatska je sportska zemlja i imamo puno mladih sportašica i sportaša za slaviti i pamtiti", kazala je Bilić.

Glavni urednik Ante Drpić napomenuo je da ovom knjigom završava četverogodišnji izdavački ciklus u kojem je Jurica Gizdić svake godine objavljivao po jednu knjigu s olimpijskom tematikom.

Ova knjiga jedinstvena je po tome što je u njoj  prvi put u našoj povijesti objelodanjen popis svih hrvatskih sportaša koji su od 1900. i drugih olimpijskih igara u  Parizu do Igara 31. olimpijade u Rio de Janeiru nastupili na olimpijskim igrama. Uvjeti da se  biografije sportaša nađu u knjizi bili su da su rođeni na teritoriju Hrvatske ili su u trenutku nastupa na Igrama bili članovi hrvatskih klubova i po tim kriterijima Gizdić je izradio bibliografije 933 sportaša, naglasio je Drpić i napomenuo  da se knjiga u elektronskoj verziji od danas može naći i na službenim internetskim stranicama HOO-a.

Osim  933 biografije sportaša u knjizi su i Hrvati članovi Međunarodnog olimpijskog odbora, predsjednici, tajnici i blagajnici Jugoslavenskog olimpijskog odbora iz Hrvatske, predsjednici i glavni tajnici Hrvatskog olimpijskog odbora te hrvatski dobitnici najvećih priznanja Međunarodnog olimpijskog odbora. Hrvatska sportska povijest dio je nacionalne baštine. Nastupi hrvatskih sportaša na velikim natjecanjima kao što su olimpijske igre i njihovi uspjesi pripadaju hrvatskoj državi i hrvatskom narodu, i nikomu više, kazao  je Gizdić i  zahvalio svima koji su mu pomogli da ovo njegovo  životno djelo ugleda svjetlo dana  posebno ističući zahvalnost "svim junacima ove knjige na svemu što su kroz sport dali hrvatskom narodu".

Prigodom predstavljanja knjige uz veliki broj olimpijaca različitih generacija nazočio je i posebni izaslanik predsjednice RH Tomislav Madžar.