[VIDEO] Rio de Janeiro sretan i za hrvatske paraolimpijce

Od hrvatske samostalnosti Olimpijske igre u Rio de Janeiru bile su najuspješnije za naše sportaše i sportašice, a Rijo se pokazao sretnim i za naše sportaše s invaliditetom.

Olimpijci su u Rio de Janeiru osvojili rekordnih 10 medalja pri čemu pet zlatnih, tri srebrne i dvije brončane, dok su za naše sportaše s invaliditetom paraolimpijske igre u Riju bile su druge najuspješnije u povijesti Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) .

Hrvatski paraolimpijci osvojili su pet odličja, pri čemu dva zlata, dva srebra i jednu broncu. Uspješnije su bile tek one u Pekingu s tri zlata i srebrom.

Možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima naših sportaša. Osvojili smo pet medalja, pri čemu dva zlata. Imali smo još nekoliko dobrih plasmana. Blizu odličja smo bili i u judu i u streljaštvu i u nekim atletskim disciplinama, kazao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić dodavši: Bile su to za nas uspješnije igre nego prije četiri godine u Londonu kada smo također osvojili pet medalja, ali nismo imali niti jedno zlato.

Kovačić je naglasio kako je u Riju nastupila podmlađena hrvatska reprezentacija od koje se u budućnosti očekuju veliki rezultati.

Najuspješniji su bili atletičari s tri medalje - zlato je osvojila Mikela Ristoski u skoku u dalj, Zoran Talić je u istoj disciplini bio drugi, dok je Velimir Šandor osvojio treće mjesto u bacanju diska.

Popunili smo jedan komplet medalja što nam daje zadovoljstvo. Neki sportaši su nas iznenadili kvalitetom svojih rezultata, neki nažalost, nisu ostvarili svoj maksimum zbog ozljeda i drugih okolnosti. Ukupno gledamo ne možemo biti nezadovoljni nastupom naših atletičara u Riju, kazao je izbornik atletske reprezentacije Tomislav Krističević.

Dodao je kako raduje činenica što se u odnosu na London pojavio jedan broj novih i mlađih atletičara. To nam daje nadu da ćemo i u budućnosti imati kvalitetne rezultate. Pojavljuje se još mlađih atletičara i to je jako dobro, dodao je Krističević.

Raduje što je stolni tenis osvojio svoje prve medalje. Sandra Paović je bila 'zlatna' u singlu, dok su Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić osvojile drugo mjesto u ekipnoj konkurenciji. Osvojivši srebrnu medalju Anđela i Helena upisale su se u povijest hrvatskog sporta osoba s invaliditetom kao osvajačice prvog ekipnog odličja na paraolimpijskim igrama. Sve dosadašnje medalje osvojene su u pojedinačnoj konkurenciji.

Hrvatski stolni tenis je ostvario povijesni uspjeh u Rio de Janeiru. Svi u reprezentaciji smo oduševljeni i presretni. Posebno me raduje što smo osvojili prvu medalju u ekipnoj konkurenciji, naglasio je izbornik stolnoteniske reprezentacije Emil Gubica.
    
HRVATSKE MEDALJE NA POI 2016

Mikela Ristoski - 1. mjesto u skoku u dalj
Sandra Paović - 1. mjesto u stolnom tenisu
Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić - 2. mjesto ekipno, stolni tenis
Zoran Talić - 2. mjesto u skoku u dalj
Velimir Šandor - 3. mjesto u bacanju diska

UČINAK NA POI
1992 Barcelona - 6 sportaša - bronca
1996 Atlanta - 5 sportaša - bez medalje
2000 Sydney - 15 sportaša - bez medalje
2004 Atena - 17 sportaša - četiri bronce
2008 Peking - 25 sportaša - tri zlata i srebro
2012 London - 25 sportaša - dva srebra, tri bronce
2016 Rio de Janeiro - 19 sportaša - dva zlata, dva srebra, bronca