Borba superjunaka za Arenu: Gdje ćemo dočekati Argentince?

Hrvatski tenisači su drugi put u povijesti izborili mjesto u finalu Davis Cupa, no prvi će se puta za veliki srebrni pehar boriti na domaćem terenu. Ovisilo je to o ishodu drugog polufinala u kojem je Argentina svladala Veliku Britaniju 3-2.

Leonardo Mayer, zamjena za Juana Martina del Potra, svladao je Dana Evansa 4:6, 6:3, 6:2, 6:4 i odveo Argentinu u finale. Hrvatska će tako od 25. do 27. studenog biti domaćin finala Davis Cupa. Da su pobijedili Britanci, oni bi bili domaćini.

No, Hrvatski teniski savez se nešto više od dva mjeseca uoči finala nalazi u prilično teškom položaju glede izbora mogućih mjesta u kojima bi se meč protiv Argentine mogao igrati. Naime, u Davis Cup pravilniku je kao jedan od zahtjeva za organizaciju finala Davis Cupa postavljen i minimalni kapacitet gledališta, a iznosi 12.000 mjesta. U iznimnim slučajevima, kao što je bilo i 2005. u Nacionalnom teniskom centru u Bratislavi, gdje je Hrvatska osvojila jedini Davis Cup naslov u dvorani za 4500 gledatelja, ITF može dopustiti domaćinu održavanje u dvorani ili na stadionu manjeg kapaciteta.

Jasno je da će Hrvatska krajem studenog ugostiti Argentinu u dvorani, a bude li Hrvatski teniski savez želio zadovoljiti minimum od 12.000 mjesta, tada mu se kao prva opcija za domaćinstvo tog dvoboja nameće zagrebačka Arena. No, tu nastaje problem. Naime, u tom je terminu Arena već rezervirana, a trebali bi je zauzeti Marvelovi superjunaci. Radi se o putujućem šou Marvel Universe Live koji superjunake iz stripova i filmskog platna donosi uživo pred gledatelja u zahtjevnoj i bogatoj produkciji pa su im potrebna velike dvorane, kao što je Arena Zagreb. Termin za taj šou je odavno rezerviran, a i ulaznice su već puštene u prodaju.

Druga opcija za HTS mogla bi biti Spaladium Arena u kojoj su tenisači poraženi (1:4) u dvoboju četvrtfinala protiv Srbije 2010. No, i u Spaladiumu postoji problem s rasporedom događaja, jer je za 19. studenog zakazan koncert Parnog Valjka, za koji se također već mogu kupiti ulaznice. Iako je taj koncert šest dana prije početka finala Davis Cupa, u to doba bi teren u Spaladiumu već morao biti spreman za tenisače.

Kao treća opcija ostaje povratak u zadarski Višnjik. Bio je sretan hrvatskim tenisačima u doigravanju za Svjetsku skupinu protiv Brazila 2008. i protiv Francuske u polufinalu. Možda bi tenisačima bilo drago u poznatom okruženju odigrati i finale?

No, ne treba u ovoj priči zanemariti ni financijsku stranu. Što veći kapacitet, veći će biti ukupan prihod, što je u interesu i Hrvatskog teniskog saveza, ali i ITF-a.