Doping uz dopuštenje WADA-e koristili i Wiggins, Froome, Kvitova

Ruski hakeri koji su provalili u tajne dokumente Svjetske antidopinške agencije (WADA) objavili su još imena sportaša koji su koristili doping uz dopuštenje te organizacije.

Na tom su popisu britanski biciklisti Bradley Wiggins i Chris Froome, češka tenisačica Petra Kvitova, Amerikanka Bethanie Mattek-Sands i drugi poznati sportaši. Među njima je i 11 osvajača medalja s olimpijskih igara u Rio de Janieru, kao i njemački bacač diska Robert Harting, britanska golf igračica Charley Hull, britanska igračica ragbija Haether Fisher i britanski veslač Sam Towsend.

Svi oni su kao i Serena i Venus Williams te gimnastičarka Simone Biles nedozvoljena sredstva, uz dopuštenje WADA-e, koristili u medicinske svrhe, a ti su dokumenti kasnije dobili tajni status.

Prema nekim izvorima, ruski hakeri iz grupe Fancy Bears imaju podatke o ukupno 29 sportaša koji su koristili doping uz dopuštenje WADA-e.

Istovremeno je WADA zatražila od ruske vlade da intevenira i zaustavi djelovanje ruskih hakera. Osuđujemo tu kriminalnu aktivnost i tražili smo od ruske vlade da učini sve što je u njihovoj moći da zaustavi njihovo djelovanje, izjavio je direktor WADA-e.