Budetić u šoku: Ne znam što se dogodilo

Hrvatski atletičar Branimir Budetić (26) osvojio je četvrto mjesto u bacanju koplja u konkurenciji slabovidnih sportaša na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru s rezultatom 59,33, što je čak šest metara slabije od njegovog svjetskog rekorda.

Budetić je u Rio stigao kao glavni kandidat za zlato posebno nakon svjetskog naslova osvojenog u Dohi prošle godine, te europskog u Grossetu u lipnju ove godine. Na oba natjecanja je rušio svjetski rekord - u Dohi je koplje bacio 65,72, a u Grossetu dva centimetara dalje. Nažalost, u Riju nije uspio doći do medalje jer bacao daleko ispod svojih mogućnosti.

Branimir je s hicem od 59.33 metara iz pete serije ostao korak do brončane medalje, za koju mu je nedostajalo metar i 27 centimetara.

Još sam u šoku. Teško mi je govoriti i još sam pod emocijama kako je sve ovo završilo, kazao je razočarani 26-godišnji mladić iz Kutine, član AKOSI Agram Zagreb.

Budetić je u Riju imao priliku postati prvi sportaš s invaliditetom koji je osvajao medalje na trima paraolimpijskim igrama nakon proglašenja hrvatske neovisnosti. U Pekingu 2008. je osvojio drugo mjesto, dok je četiri godine kasnije u Londonu bio treći. Kruna njegova rada trebao je biti Riju, no pretvorio se u najveće razočaranje.

Ujutro sam se dobro osjećao, zagrijavanje je prošlo dobro. Stvarno ne znam što se dogodilo. Možda nisam bio dovoljno hladne glave
, kazao je dodavši: Nisam bio nervozan zbog loše dužine, već zbog toga što nisam mogao sastaviti normalan hitac. Išao sam na jedan dobar hitac.

Zlato je osvojio Uzbekistanac Aleksandar Svečnjikov s daljinom od 65.69 metara, pet centimetara kraće od Budetićeva svjetskog rekorda. Drugi je bio Iranac Sajad Nikparast s rezultatom 62,74 dok je treći bio Srbin Nemanja Dimitrijević s rezultatom 60,86 m.

Razočaran je bio i Marijan Presečan, koji je u bacanju kugle bio deveti s rezultatom 6,25 metara.

Razočaran sam rezultatom, Na treningu sam bacao osobni rekord, više sam očekivao, kazao je 39-godišnji Presečan, kojem su ovo bile prve POI. Presečan je član zagrebačkog kluba Agram, a rođen je u Slatini, gdje i danas živi. Zlato je osvojio Grk Che Jon Fernandes s rezultatom 8,44.